Reamintim contribuabililor care realizeaza venituri din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit ca termenul de plata pentru a doua transa a impozitului pe venitul din astfel de activitati este 15 decembrie a.c. intrucat, in acest an, 15 decembrie este zi nelucratoare, termenul de plata este luni, 16 decembrie inclusiv.
Redam mai jos principalele aspecte privind impozitarea, declararea si plata pe veniturile din activitati agricole.
Veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
- cultivarea produselor agricole vegetale;
- exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
- cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala.
Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine.
Veniturile din activitati agricole determinate pe baza de norme de venit, realizate din exploatarea bunurilor (suprafete destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine), detinute in comun sau in devalmasie de proprietari, uzufructuari sau de alti detinatori legali, inscrisi intr-un document oficial, se atribuie proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate sau contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole, in situatia in care acestea nu se cunosc. in cazul persoanelor fizice pentru care nu a fost finalizata procedura succesorala, veniturile corespunzatoare suprafetelor destinate productiei vegetale/cap de animal/familie de albine se atribuie contribuabilului care realizeaza venituri din activitati agricole.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, organul fiscal competent stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Impozitul se vireaza la bugetul de stat si din acesta nu se distribuie cote defalcate catre bugetele locale.
Nu au obligatii de declarare si nu datoreaza impozit pe veniturile din activitati agricole:
- persoanele fizice/membrii asocierilor fara personalitate juridica ce detin cu orice titlu suprafete de teren destinate productiei agricole, pentru cele necultivate, pentru cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde, precum si pentru pasuni si fanete naturale, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi, pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal;
- contribuabilii arendatori, care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor;
- contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea in mod individual, in limitele neimpozabile stabilite potrivit tabelului prevazut la art. 72 alin. (2) din Codul Fiscal, inclusiv in cazul in care veniturile sunt obtinute din exploatarea bunurilor detinute in comun sau in devalmasie si sunt atribuite proportional cu cotele-parti pe care acestia le detin in acea proprietate. Suprafetele de teren/animalele respective sunt considerate din punct de vedere fiscal ca fiind incluse in patrimoniul personal si genereaza venituri neimpozabile conform art. 42 lit. g) din Codul Fiscal;
- contribuabilii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 71 alin. (1) din Codul Fiscal si pentru care veniturile din activitati agricole sunt impuse pe baza de norma de venit, dupa data de 25 mai a anului fiscal in care s-a produs evenimentul pentru veniturile realizate dupa 25 mai si pana la sfarsitul anului fiscal respectiv.
In cazul contribuabililor care obtin venituri din activitati agricole si isi desfasoara activitatea sub forma unei asocieri fara personalitate juridica, plafonul neimpozabil se acorda la nivel de asociere.
Declararea veniturilor din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit se face prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a declaratiei 221 "Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe baza de norme de venit".
Contribuabilii care nu au depus formularul 221 sunt invitati la serviciile fiscale orasenesti/municipale unde sunt arondati sa-si indeplineasca obligatiile declarative ce le revin.
Contribuabilii care au primit deciziile de impunere de la serviciile fiscale orasenesti/municipale sunt invitati pana la 15 decembrie a.c. sa efectueze plata celei de-a doua transe din impozitul pe veniturile agricole datorat.
Sursa: DGFP Valcea