email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bunuri primite cu titlu gratuit. Cum facem inregistrarea in contabilitate?

ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 3055/2009intrare stocuricontract consignatievaloare justastocuri
Analizam mai jos cazul unei societati (persoana juridica romana) inregistrate in scopuri de TVA in Romania (A) care primeste in custodie un stoc de materiale de la un furnizor din Olanda (B), inregistrat in scopuri de TVA in Olanda.

Furnizorul nu este inregistrat in scopuri de TVA in Romania. Acesta transfera regulat bunuri intr-un depozit aflat in Romania catre societatea romaneasca (transport Olanda in Romania), urmand ca societatea romaneasca (A) sa le consume in productie.

Practic, este vorba despre un stoc pus la dispozitia clientului din Romania (A). Stocul de materiale are o valoare mare (peste 100.000 euro) si este format din cateva mii de articole.
La sfarsitul fiecarei luni, furnizorul emite factura pentru materia prima consumata, tratand operatiunea ca pe o livrare intracomunitara, datorita aplicarii masurilor de simplificare. Recent furnizorul din Olanda a dat faliment. Conform intelegerii dintre parti, stocul pe care furnizorul olandez il mai are in Romania in custodia firmei din Romania (A) se va transfera cu titlu gratuit catre societatea romaneasca (catre A).

Exista posibilitatea ca societatea din Romania sa nu aiba suficiente comenzi de la clientii sai asa incat sa consume intregul stoc primit cu titlu gratuit, situatie in care s-ar confrunta cu stocuri invechite care ar trebui scoase din evidenta, ceea ce ar genera semnificative cheltuieli nedeductibile.

Vom stabili care este varianta legala ca societatea din Romania sa isi inregistreze acest transfer de stoc in balanta numai pe masura ce consuma componentele in productie, si nu la data falimentului, a preluarii efective a proprietatii.

De asemenea, vom vedea care este documentul de intocmit si care va fi procedura la transferul cu titlu gratuit al stocului (un proces-verbal de predare - primire, de exemplu).

Pct. 155 din din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, stabileste ca inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.

In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:

- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.

Conform pct. 258, pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.

Pentru bunurile transmise in vederea testarii sau a verificarii conformitatii, se considera ca transferul proprietatii bunurilor a avut loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar.

Bunurile transmise in vederea verificarii conformitatii sunt bunurile oferite de furnizor clientilor, acestia avand dreptul fie sa le achizitioneze fie, sa le returneze furnizorului.

Contractul aferent bunurilor livrate in vederea testarii este un contract provizoriu prin care vanzarea efectiva a bunurilor este conditionata de obtinerea de rezultate satisfacatoare in urma testarii de catre clientul potential, testare ce are scopul de a stabili ca bunurile au caracteristicile solicitate de clientul respectiv.

Pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor. Stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, prin care transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie.

In conformitate cu prevederile pct. 50 din reglementarile mai sus mentionat, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
   a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
   b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
   c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
   d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.

Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.

Asadar, stocurile primite cu titlu gratuit se vor inregistra in contabilitatea societatii din Romania la valoare justa, la data la care sunt transferate riscurile si beneficiile, conform contractului dintre parti.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici ContabileOMFP 3055/2009intrare stocuricontract consignatievaloare justastocuri

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 11 Decembrie 2013


Votati articolul "Bunuri primite cu titlu gratuit. Cum facem inregistrarea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X