Furnizorul nu este inregistrat in scopuri de TVA in Romania. Acesta transfera regulat bunuri intr-un depozit aflat in Romania catre societatea romaneasca (transport Olanda in Romania), urmand ca societatea romaneasca (A) sa le consume in productie.
Practic, este vorba despre un stoc pus la dispozitia clientului din Romania (A). Stocul de materiale are o valoare mare (peste 100.000 euro) si este format din cateva mii de articole.
La sfarsitul fiecarei luni, furnizorul emite factura pentru materia prima consumata, tratand operatiunea ca pe o livrare intracomunitara, datorita aplicarii masurilor de simplificare. Recent furnizorul din Olanda a dat faliment. Conform intelegerii dintre parti, stocul pe care furnizorul olandez il mai are in Romania in custodia firmei din Romania (A) se va transfera cu titlu gratuit catre societatea romaneasca (catre A).
Exista posibilitatea ca societatea din Romania sa nu aiba suficiente comenzi de la clientii sai asa incat sa consume intregul stoc primit cu titlu gratuit, situatie in care s-ar confrunta cu stocuri invechite care ar trebui scoase din evidenta, ceea ce ar genera semnificative cheltuieli nedeductibile.
Vom stabili care este varianta legala ca societatea din Romania sa isi inregistreze acest transfer de stoc in balanta numai pe masura ce consuma componentele in productie, si nu la data falimentului, a preluarii efective a proprietatii.
De asemenea, vom vedea care este documentul de intocmit si care va fi procedura la transferul cu titlu gratuit al stocului (un proces-verbal de predare - primire, de exemplu).
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Pct. 155 din din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, stabileste ca inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor.
In general, datele de transfer al controlului, de transfer al proprietatii si de livrare coincid. Totusi, pot exista decalaje de timp, de exemplu, pentru:
- bunuri vandute in consignatie sau stocurile la dispozitia clientului;
- stocuri gajate livrate creditorului beneficiar al gajului, care raman in evidenta debitorului pana la vanzarea lor;
- bunuri receptionate pentru care nu s-a primit inca factura, care trebuie inregistrate in activele cumparatorului;
- bunuri livrate si nefacturate, care trebuie scoase din evidenta, transferul de proprietate avand loc;
- bunuri vandute si nelivrate inca, pentru care a avut loc transferul proprietatii. De exemplu, la vanzarile cu conditia de livrare "ex-work", bunurile vandute ies din stocul vanzatorului din momentul punerii lor la dispozitia cumparatorului etc.
Conform pct. 258, pentru bunurile livrate in baza unui contract de consignatie, se considera ca livrarea bunurilor de la consignant la consignatar are loc la data la care bunurile sunt livrate de consignatar clientilor sai.
Pentru bunurile transmise in vederea testarii sau a verificarii conformitatii, se considera ca transferul proprietatii bunurilor a avut loc la data acceptarii bunurilor de catre beneficiar.
Bunurile transmise in vederea verificarii conformitatii sunt bunurile oferite de furnizor clientilor, acestia avand dreptul fie sa le achizitioneze fie, sa le returneze furnizorului.
Contractul aferent bunurilor livrate in vederea testarii este un contract provizoriu prin care vanzarea efectiva a bunurilor este conditionata de obtinerea de rezultate satisfacatoare in urma testarii de catre clientul potential, testare ce are scopul de a stabili ca bunurile au caracteristicile solicitate de clientul respectiv.
Pentru stocurile la dispozitia clientului, se considera ca transferul proprietatii bunurilor are loc la data la care clientul intra in posesia bunurilor. Stocurile la dispozitia clientului reprezinta o operatiune potrivit careia furnizorul transfera regulat bunuri intr-un depozit propriu sau intr-un depozit al clientului, prin care transferul proprietatii bunurilor intervine, potrivit contractului, la data la care clientul scoate bunurile din depozit, in principal pentru a le utiliza in procesul de productie.
In conformitate cu prevederile pct. 50 din reglementarile mai sus mentionat, la data intrarii in entitate, bunurile se evalueaza si se inregistreaza in contabilitate la valoarea de intrare, care se stabileste astfel:
a) la cost de achizitie - pentru bunurile procurate cu titlu oneros;
b) la cost de productie - pentru bunurile produse in entitate;
c) la valoarea de aport, stabilita in urma evaluarii - pentru bunurile reprezentand aport la capitalul social;
d) la valoarea justa - pentru bunurile obtinute cu titlu gratuit sau constatate plus la inventariere.
Prin valoare justa se intelege suma pentru care activul ar putea fi schimbat de bunavoie intre parti aflate in cunostinta de cauza in cadrul unei tranzactii cu pretul determinat obiectiv.
Asadar, stocurile primite cu titlu gratuit se vor inregistra in contabilitatea societatii din Romania la valoare justa, la data la care sunt transferate riscurile si beneficiile, conform contractului dintre parti.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro