In randurile urmatoare, analizam cazul unui PFA care efectueaza experize judiciare si extrajudiciare. Vom stabili ce contributii se vor plati si declara pentru sumele incasate, in conditiile in care persoana fizica autorizata este si salariat, avand doua contracte de munca cu timp partial (4+4 ore).
Cu privile la contributii pentru pensii, conform art 296^23 alin 4 din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit (respectiv venituri obtinute din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara) care realizeaza in acelasi timp venituri din salarii sau asimilate salariilor, NU au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii.
Prin urmare, PFA NU datoreaza contributia de asigurari sociale (pensii).
Cu privire la contributia de asigurari de sanatate, persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri, conform art. 296^23 alin3 din Codul fiscal:
"(3) Pentru persoanele care realizeaza intr-un an fiscal venituri de natura celor mentionate la cap. I, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din pensii mai mici de 740 lei, precum si venituri de natura celor mentionate la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - d), g) si h), art. 52 alin. (1) lit. b) - d) si din asocierile fara personalitate juridica prevazute la art. 13 lit. e), se calculeaza si se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate asupra tuturor acestor venituri."
Baza de calcul este data de:
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Cartea Verde a Contabilitatii
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
4) Pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. f), baza de calcul al contributiilor sociale este venitul brut stabilit prin contractul incheiat intre parti, diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50, venitul din asociere, valoarea comisioanelor sau onorariile stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare si orice alte venituri obtinute, indiferent de denumirea acestora, pentru care se aplica retinerea la sursa a impozitului.
Cota individuala pentru contributia de asigurari sociale de sanatate este de 5.5%.
In raport cu modul de prestare a serviciilor, ca PFA sau persoana fizica, se pot distinge doua situatii
- in cazul in care expertul nu este organizat ca PFA ci desfaoara activitatea in baza art 296^21 lit f, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributia sociala de sanatate. In acest sens, platitorul de venit va declara prin Declaratia 112 contributia de asigurari de sanatate si impozitul pe venit retinut, si tot acesta le va plati bugetului de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei de retinere.
- in cazul in care expertul desfasoara aceasta activitate in mod independent, ca PFA sau ca liber profesionist, fiind inregistrat fiscal potrivit legislatiei in materie, atunci obligatia de declarare si plata a contributiei de sanatate revine acestuia. Contributia de sanatate se stabileste de organul fiscal, prin Decizia de impunere anticipata transmisa de acesta, dupa depunerea de PFA a Declaratiei 220 privind ventiurile estimate a se realiza. In aceasta situatie, PFA va efectua plati anticipate trimestriale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din trimestru, urmand ca ulterior, dupa depunerea Declaratiei 200 sa se procedeze la regularizarea sumelor platite in cursul anului anticipat.