Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Impozit PFA 2014: ce impozit anual e datorat si cand se pastreaza impozitarea la norma de venit?

Data actualizarii: 12 Februarie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFAnorma de venitplatitor impozitnorma anuala 2014impozitul anualPFA 2014factura


Impozitele datorate de un PFA depind de o serie de prevederi aferente activitatilor desfasurate si sumelor incasate. In studiul de caz ales, un PFA cu cod CAEN 9313: Activitati ale centrelor de fitness se declara platitor de impozit pe baza normelor de venit.

Vom stabili daca norma anuala pentru anul 2014 pe site-ul an se refera la datoria in lei (13.500) si daca impozitul anual pe care il va plati este 13.500 * 16% = 2.160 lei.

In plus, in conditiile in care acest PFA va factura in anul 2014 venituri de 40.000 lei, se va stabili daca pastreaza in acest caz impozitarea la norma de venit.

Potrivit art. 83 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru veniturile nete determinate pe baza de norme de venit, cu exceptia contribuabililor care au depus declaratii privind venitul estimat/norma de venit in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii. In timpul anului persoana fizica  datoreaza plati anticipate in contul impozitului anual pe venit pe baza deciziei de plati anticipate (formular 260) emise de administratia fiscala (4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, conform art. 82 din Codul fiscal).

 Conform pct. 169 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 82 din Codul fiscal, in cazul contribuabililor impusi pe baza de norme de venit, stabilirea platilor anticipate se face pe baza normelor de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzator activitatii desfasurate.

In conformitate cu prevederile art. 292^ 21 alin. (1) lit b) din Codul fiscal, PFA, (inclusiv cele supuse impunerii pe baza de norma de venit) au calitatea de contribuabii la sistemele publice de pensii si de asigurari sociale de sanatate.

Baza de calcul, art. 296^ 22 alin. (1) si alin (2):

a) contributie de asigurari sociale: valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la cele 12 luni ale anului dupa aplicarea corectiilor prevazute la art. 49 din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit.

Venitul minim la care se calculeaza CAS, nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii a carei valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale. Castigul salarial mediu in 2014 este 2.298 lei, iar venitul minim asigurat pentru CAS, in anul 2014, este 804 lei.

b) contributiei de asigurari sociale de sanatate: valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Potrivit prevederilor art 296^ 23 alin.(4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296^ 21 alin. (1).

In concluzie, daca obtineti venituri din salarii, pensii etc nu datorati CAS, insa aveti obligatia de a plati CASS 5.5% , la venitul net (13.500 lei). Plata CASS se face la aceleasi termene ca si impozitul pe venit, respectiv 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie si 25 decembrie.
 
Potrivit art. 49 alin. (8) si alin. (9) din Codul fiscal:

“ (8) Contribuabilii care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari, potrivit reglementarilor contabile elaborate in acest scop.

(9) Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit si care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. Aceasta categorie de contribuabili are obligatia sa completeze corespunzator si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit pana la data de 31 ianuarie inclusiv. Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Nationala a Romaniei, la sfarsitul anului fiscal."
 
Asadar, impozitul anual se determina prin aplicarea cotei de impozitare de 16% la norma de venit corespunzatoare (13.500) iar organul fiscal are obligatia emiterii Deciziei de impunere pentru plati anticipate cu titlu de impozit si Deciziei privind contributia de asigurari de sanatate. In ceea ce priveste CAS, titularul PFA avea obligatia depunerii formularului 600, pana la data de 31 ianuarie 2014, in cazul in care nu realizeaza venituri din salarii,  pensii etc.

In ceea ce priveste veniturile efectiv realizate de PFA, numai in cazul in care se depaseste 100.000 de euro venitul brut anual in anul 2014,calculat ca  echivalent in lei, la cursul mediu anual comunicat de BNR la sfarsitul anului fiscal, PFA are obligatia depunerii formularului 220 pana la data de 31 ianuarie 2015, pentru a trece la sistemul de impozitare in sistem real.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X