Clarificam, in cele ce urmeaza, in ce masura pentru un PFA stocul de marfa la 31 decembrie nu constituie cheltuiala pentru calcularea si declararea impozitului pe venit aferent anului 2013.
Mai exact, se va stabili daca pentru un PFA, neplatitor de TVA, stocul de marfuri la 31.12.2013 se scade din totalul cheltuielilor realizate in anul 2013, la calculul impozitului pe venit, in conditiile in care PFA-ul a achitat toate facturile de furnizori, stocul de marfuri din 31.12.2013 provenind din facturi achitate in 2013.
In cazul unei PFA care are efectueaza activitate comerciala din vanzari marfa, stocul de marfuri existent in unitate la 31.12.2013 (evidentiat si in listele de inventariere la sfarsitul anului, conform OMFP 2861/2009) NU SE VA CONSIDERA O CHELTUIALA aferenta anului 2013, deci nu se va lua in calcul in stabilirea impozitului pe venitul PFA.
Art.48 alin. (1) Cod fiscal prevede ca venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Venitul brut inregistrat, in cazul dumneavostra, este reprezentat de valoarea incasarilor din vanzari marfa. La aceste sume se mai adauga si alte venituri, asa cum le enumera art.48 alin.(2) : veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta; castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii; veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana; veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Nu sunt considerate venituri brute, conform art.48 alin.(3) urmatoarele: aporturile in numerar sau echivalentul in lei al aporturilor in natura facute la inceperea unei activitati sau in cursul desfasurarii acesteia; sumele primite sub forma de credite bancare sau de imprumuturi de la persoane fizice sau juridice; sumele primite ca despagubiri; sumele sau bunurile primite sub forma de sponsorizari, mecenat sau donatii.
Avand in vedere prevederile art.48 alin.(4) lit. a si lit.b , stocul de marfa la finele anului 2013 nu constituie o o cheltuiala aferenta veniturilor acestui exercitiu financiar, chiar daca au fost achitate facturile de provenienta a marfii integral. Conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, in cazul dumneavoastra, cu privire la vanzarea marfii, sunt: sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente; sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite.
Faptul ca exista stoc de marfa la 31.12.2013, inseamna ca dumneavoastra nu ati obtinut venituri pentru a putea considera valoarea acestuia ca si o cheltuiala (chiar daca ati platit-o catre furnizori si chiar daca aveti facturi de provenienta a marfii). Acest stoc dumneavoastra il veti valorifica in cursul anului 2014 (momentul in care se va constitui faptul generator si exigibilitatea atat a veniturilor, cat si a cheltuielilor aferente). Cheltuiala cu vanzarea stocurilor de marfa din 31.12.2013 o veti inregistra si o veti deduce in 2014, cand veti vinde acea marfa, adica cand veti obtine si veti inregistra venitul brut afferent activitatii de comercializare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro