In randurile de mai jos, stabilim care este regimul amortizarii in urma unei reevaluari facute de un evaluator pentru cladiri si cand se diminueaza valoarea lor, nu mai mult decat valoarea ramasa la data considerata.
Conform prevederilor OMFP 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international.
(2) La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este tratata in unul din urmatoarele moduri:
a) recalculata proportional cu schimbarea valorii contabile brute a activului, astfel incat valoarea contabila a activului, dupa reevaluare, sa fie egala cu valoarea sa reevaluata. Aceasta metoda este folosita, deseori, in cazul in care activul este reevaluat prin aplicarea unui indice; sau
b) eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului. Aceasta metoda este folosita, deseori, pentru cladirile care sunt reevaluate la valoarea lor de piata.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ulterior reevaluarii amortizarea se calculeaza la valoarea reevaluata pe durata ramasa de functionare.
Totusi, din cate reiese din intrebarea dumneavoastra, aveti o crestere de valoare si nu o scadere daca valoarea ramasa este mai mare decat cea reevaluata. Valoarea reevaluata se compara cu valoarea contabila neta (Cladire-Amortizare cumulata).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro