Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitie cladire. Cum facem inregistrarea ca investitie imobiliara?

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
achizitie cladirespatiu comercialdeducere tvainvestitii imobiliareimobilizari corporale

In analiza de mai jos, o societate comerciala achizitioneaza de la o persoana fizica o cladire care are destinatia de spatiu comercial in baza unui contract notarial. Intentia este sa o repare si reamenajeze si sa o inchirieze sub forma de apartamente unor persoane fizice sau juridice.

Stabilim daca inregistrarea corecta se face in contul 212 Constructii sau in contul 215 Investitii imobiliare. De asemenea, in cazul in care se inregistreaza la Investitii imobiliare, vom vedea cum se amortizeaza si daca folosim acelasi regim si aceleasi durate de functionare ca in cazul constructiilor.

De asemenea, vom vedea daca se poate, pentru a evita ajustarile ulterioare de TVA, sa nu se deduca TVA si sa se includa in valoarea de intrare.

Iata raspunsul specialistului:

In conformitate cu definitia de la pct. 197 alin. 1 din Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate aprobate prin OMFP 1802/2014 investitia imobiliara este proprietatea (un teren sau o cladire - ori o parte a unei cladiri - sau ambele) detinuta (de proprietar sau de locatar in baza unui contract de leasing financiar) mai degraba pentru a obtine venituri din chirii sau pentru cresterea valorii capitalului, ori ambele, decat pentru a fi utilizata in producerea sau furnizarea de bunuri sau servicii ori in scopuri administrative sau ...  a fi vanduta pe parcursul desfasurarii normale a activitatii.
 
Avand in vedere ca societatea doreste exploatarea cladirii prin inchiriere, inregistrarea ei in contabilitate se va face in contul 215 „Investitii imobiliare” si nu in contul 212 „Constructii”.
 
Regimul de amortizare si durata sunt aceleasi, ambele categorii de proprietati fiind imobilizari corporale. Singura deosebire este ca amortizarea cladirii respective va fi inregistrata in contul special dedicat 2815 „Amortizarea investitiilor imobiliare”.
 
Daca societatea intentioneaza sa inchirieze in regim de scutire, nu este nicio problema daca nu se deduce TVA-ul si acesta se include in valoarea de intrare, evitandu-se in acest fel ajustarile ulterioare ale taxei deduse initial. Cum inchirierea de bunuri imobile este o operatiune scutita fara drept de deducere, societatea va aplica regimul de deducere specific persoanelor impozabile cu regim mixt (probabil societatea realizeaza si operatiuni taxabile) si nededucerea TVA se va face in temeiul art. 300 alin. 4 din Codul fiscal care prevede ca nu se deduce taxa aferenta achizitiilor destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

 

 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X