Intr-un interviu acordat recent, Gelu Stefan Diaconu, presedintele ANAF, a dezbatut problema popririlor multiple in mediul de afaceri, aspectele care tin de PIB-ul nefiscalizat si rata de colectare, precum si tema referitoare la arierate in companiile mari (private si de stat).
Intrebat de portalul Cursdeguvernare.ro cum isi poate mari ANAF eficacitatea pentru a creste rata de colectare, Gelu Stefan Diaconuu a precizat ca in Romania exista doar doua solutii pentru ca acest lucru sa se produca: "fie ne modificam procedurile si reusim sa intarim activitatea de prevenire, de descoperire si de combatere a fraudelor fiscale, fie crestem impozitele. In mod evident, cresterea sarcinii fiscale este o optiune exclusa. Atunci, nu ne ramane decat sa ne imbunatatim capacitatea de colectare".
Reprezentantul Cursdeguvernare.ro a mentionat ca se simte presiunea asupra mediului economic venind din incercarile de imbunatatire a colectarii. In replica, seful ANAF a declarat:
"Masuri de genul celor luate pana acum, care tin de presiuni asupra personalului, de actiuni usor exagerate asupra contribuabililor si-au cam dovedit limitele. Si atunci, sunt convins, trebuie sa umblam la o reforma de ansamblu a Agentiei.
Este si o conditie prealabila a programului pe care-l derulam cu Banca Mondiala, pe de alta parte. Am creat cadrul viitoarelor reduceri a numarului de unitati fiscale, din perspectiva informatizarii aproape complete a procedurilor de administrare. Pentru ca existau foarte multe suprapuneri in sistem- de exemplu, directiile finantelor publice judetene care existau concomitent cu directii municipale, in resedintele de judet- am disponibilizat cam 1.200 de noi posturi.
Acestea, puse alaturi de posturile rezultate din desfiintarea Garzii Financiare, ne-au permis cele 2.000 de posturi pe care sa le alocam Directiei Antifrauda. Asta a fost o prima etapa, deloc usoara.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Uitati-va ce s-a intamplat cu celelalte tentative din spatiul public de reorganizare in profil regional a activitatii serviciilor deconcentrate sau chiar a serviciilor administrative, in general. E o activitatea crea creeaza enorme pasiuni locale, motiv pentru care, probabil, si eu si toata echipa care lucreaza la asa ceva, n-am devenit persoane foarte simpatice."
In cadrul aceluiasi interviu, in ce priveste resursele umane, seful ANAF a mentionat ca exista un dezechilibru in ce priveste alocarea resurselor, de orice natura.