Mai multe modificari sunt aduse in ce priveste prevederile cuprinse in legea de mediere. Dintre acestea, retinem ca sedinta de informare privind medierea poate deveni optionala, iar acordul de mediere urmeaza sa fie prezentat in fata instantei.
Chiar daca in acest moment modificarile se afla in stadiu de proiect, in cazul in care modificarile vor fi aprobate, nu va mai fi obligatorie sedinta de informare privind avantajele medierii, fapt datorat deciziei 266/2014 a Curtii Constitutionale prin care s-a constatat ca obligativitatea participarii la informarea despre avantajele medierii este o reglementare neconstitutionala.
In acest sens, propunerea din proiect mentioneaza ca "partile persoane fizice sau juridice isi pot solutiona conflictele de orice natura prin procedura medierii, chiar si dupa declansarea unui proces in fata instantei de judecata".
Totodata, Consiliul de Mediere a anuntat ca va depune toate eforturile pentru transpunerea in legislatia nationala a dispozitiilor Directivelor Europene cu privire la mediere, cu respectarea prevederilor constitutionale, astfel incat, medierea sa devina o procedura obligatorie, preluand si adaptand modelul altor tari din UE.
De asemenea, potrivit aceluiasi document care include propunerile Consiliul de Mediere, se precizeaza urmatoarele:
"In cazul in care conflictul mediat vizeaza transferul dreptului de
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Astfel, acordul de mediere va fi prezentat notarului de catre parti si nu de catre mediator.