In studiul de caz urmator, dezbatem situatia in care, in urma efectuarii inspectiei fiscale, o unitate economica a efectuat achizitii care erau interzise conform actelor normative OUG nr.55/2010 si OUG 44/2011. Ca urmare, organele de inspectie fiscala au stabilit cheltuieli suplimentare nedeductibile reprezentand cheltuiala cu achizitiile mai sus mentionate. Se va vedea care este temeiul legal prin care aceasta cheltuiala devine nedeductibila.
Infiintarea si functionarea regiilor autonome ca persoane juridice este reglementata de Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, cu modificarile ulterioare.
Regiile autonome de interes national se pot infiinta prin hotarari ale guvernului, iar cele de interes local prin hotarari ale organelor judetene si municipale ale administratiei de interes local.
Prin actul de infiintare a regiei autonome se stabileste obiectul sau de activitate, patrimoniul, denumirea si sediul principal. Regiile autonome se inregistreaza la registrul comertului (conform prevederilor Legii nr. 26/1990).
Regiile autonome pot infiinta la randul lor fabrici, ateliere, servicii, sucursale si alte asemenea subunitati necesare realizarii obiectului de activitate. Regiile autonome sunt, potrivit prevederilor art.13 din Codul fiscal, platitoare de impozit pe profitul impozabil rezultat din activitatea desfasurata.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Prevederile actelor normative la care faceti referire in intrebarea d-voastra, respectiv OUG nr. 55/2010 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice, aprobata prin Legea nr. 33/2011 nu vi se aplica deoarece se adreseaza institutiilor publice centrale si locale, iar OUG nr. 44/2011 privind masuri economico-financiare aplicabile operatorilor economici prevazuti in OUG nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2010 privind unele masuri de reducere a cheltuielilor publice se aplica si regiilor autonome a caror conducere este asigurata prin contract de mandat in conditiile Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare.
Din intrebarea d-voastra nu rezulta la ce achizitii nu v-au fost recunoscute cheltuielile si nici perioada pentru care a avut loc controlul. Mentionam ca organele fiscale au in atributiile lor numai administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, prevazute de Codul fiscal.
Deoarece informatiile prezentate de d-voastra sunt insuficiente pentru elaborarea unui raspuns la obiect, mentionam ca in perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010 erau limitate (conform prevederilor art. 21, alin. (4), lit. t), cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care erau destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseau 3.500 kg si care nu aveau mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta regiei, cu exceptiile expres prevazute de lege.
Totodata, conform prevederilor Codului fiscal, cheltuielile prevazute de art. 21, alin. (4) sunt considerate cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.
Pentru obtinerea unor informatii reale va rugam sa reveniti cu date suplimentare si la obiect (de ex., ce cheltuieli nu v-au fost recunoscute la calculul impozitului pe profit) indicandu-ne si actul normativ invocat in actul de control.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro