Multe dintre masurile luate in prezent nu isi fac simtite efectele decat peste cateva luni de zile sau chiar un an, cand ne vom mira din nou si ne vom revolta, la adapostul casei noastre sau sub obladuirea birourilor in care lucram, vazand cum salariile nu se maresc, se fac restructurari, iar preturile bunurilor de consum cresc de la o saptamana la alta.
Amagiti de titluri care ne vorbesc despre inflatie, neluand in seama modul in care functioneaza bugetul de stat si felul in care ne influenteaza DIRECT (nu uitati ca OPEN BUDGET e platforma care va explica cel mai bine unde sunt banii dumneavoastra), ne suparam pe un sistem pe care noi l-am creat printr-o resemnare care a inceput sa ne caracterizeze din ce in ce mai mult.
Despre aceasta resemnare scrie si Cristian Hostiuc intr-un editorial pentru Ziarul Financiar:
"Problema nu este la ei, ci la voi. Avem ceea ce avem, ceea ce urati, ceea ce dispretuiti, ceea ce credeti ca nu va reprezinta, din cauza voastra, nu a lor. Pentru ca nu le cereti socoteala, pentru ca nu ii validati, pentru ca ii lasati sa se aleaga singuri, avem rezultatul pe care il criticati.
Cand va rupeti masina intr-o groapa, cand boala va aduce cu forta intr-un spital, cand criticati sistemul de invatamant care produce corigenti, cand platiti dublu ca sa traversati muntii pentru ca nu s-a facut nicio autostrada, cand ii admirati in sinea voastra ca s-au descurcat pe cei care lucreaza cu statul pe preturi duble sau triple cand voi trebuie sa le reduceti, ganditi-va ca toate aceste lucruri se intampla din vina voastra si, mai mult decat atat, voi sunteti cei care le platiti facturile.
Cei care au pe mana puterea politica si administrativa, presedinte, guvern, primari, ministri sau institutii publice, lucreaza cu banii vostri, stransi din taxele si impozitele pe care le platiti voi. Ei nu vin cu bani de acasa, ci dimpotriva.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ei cheltuiesc banii vostri asa cum vor ei pentru ca ii lasati.".
Revenim, asadar, la noile masuri anuntate si care urmeaza sa se aplice: amnistierea fiscala a aproximativ 20.000 de parinti, 50.000 de pensionari si 25.000 de bugetari si reducerea CAS cu cinci punte procentuale la angajator, votata de Camera Deputatilor cu 307 voturi "pentru", sapte "impotriva" si cinci abtineri), fiind astfel respinsa cererea presedintelui Romaniei de reexaminare a acestui act normativ.
O astfel de masura va face, asa cum a explicat presedintele, argumentand cererea de reexaminare, ca deficitul sa ajunga la peste 18 miliarde lei la fondul de pensii in 2015, suma care va trebui completata de la bugetul de stat.
Chiar daca aministia fiscala a ajutat alte state sa se relanseze, "solutia aleasa de Guvern - de amnistiere a creantelor din zona de cheltuieli (bugetari, prestatii sociale) - reduce veniturile bugetare in loc sa le creasca. Consumul in care s-ar investi aceste sume ar fi influentat pozitiv doar pe hartie, banii acestia fiind deja cheltuiti, de la momentul virarii lor (ultimii trei ani fiscali)", explica Denisa Patrascu pentru Legestart.ro.
In conditiile in care 2015 nu pare sa aduca vesti prea bune, investitiile scad, printr-o ecuatie cat se poate de simpla. "Care va fi sursa bugetara pentru bugetul viitor care sa acopere aceste cheltuieli, la care se adauga si o majorare a pensiilor cu 5% (promisa recent de ministrul muncii)?", scrie Denisa Patrascanu, explicand ca astfel investitiile vor urma un trend descendent.