In cazul de mai jos, avem de-a face cu o societate care are sediul fiscal in Romania si care achizitioneaza bunuri din Bulgaria. Bunurile raman in Bulgaria in custodie pe baza procesului-verbal de custodie. Vom vedea, in acest context, cum trebuie declarata aceasta achizitie in Declaratia VIES.
Conform art.130^1 alin.(1) Cod fiscal, se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un alt stat membru, altul de cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
Conform art.132^1 alin.(1) Cod fiscal, locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor.
In cazul de mai sus, o societate inregistrata in Romania achizitioneaza bunuri din Bulgaria.
Particularitatea cazului consta in faptul ca bunurile nu parasesc teritoriul bulgar, nefiind transportate pe teritoriul altui stat intracomunitar, ci raman in Bulgaria, in baza unui contract de custodie.
Nu se precizeaza daca s-a achitat un avans in scopul achizitiei bunurilor si nici daca exista un contract incheiat intre vanzator si comparator, altul decat cel de custodie, cu referire la termenul de transportare a acestora pe teritoriul romanesc.
Presupunand ca firma din Bulgaria este inregistrata cu un cod valid TVA, ca exista o factura de achizitie a bunurilor din Bulgaria, nu se indeplineste conditia esentiala cu privire la incadrarea operatiunii in categoria unei achizitii intracomunitare pentru firma din Romania, si anume ca la incheierea expedierii/transportului, bunurile sa se gaseasca pe teritoriul Romaniei.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Avand in vedere ca nu se indeplinesc conditiile prevazute la art.130^1 alin.(1) si art.132^1 alin.(1) Cod fiscal, cu privire la transportul bunurilor pe teritoriul Romaniei, aceasta operatiune nu poate fi asimilata unei achizitii intracomunitare pentru firma romaneasca, decat in momentul in care bunurile vor avea punct final de destinatie a incheierii transportului/expedierii pe teritoriul national.
Cat timp bunurile vor stationa pe teritoriul bulgar, in baza contractului de custodie, societatea romana nu va aplica taxarea inversa si nici nu va declara achizitia ca si o operatiune intracomunitara in Declaratia 300 si nici in Declaratia 390 (art.156^4 alin.(1) lit.d).
Acest lucru va putea fi posibil in momentul in care bunurile vor parasi Bulgaria si vor fi transportate cu destinatie finala Romania, avand documente doveditoare in acest sens :CMR, contract si factura transport.
In schimb, daca exista un avans achitat catre vanzatorul bulgar in baza unui contract de livrare a bunurilor catre firma romaneasca, cu clauza certa si fara echivoc care prevede ca locul de destinatie finala a bunurilor este Romania, atunci, valoarea platita ca si avans pentru achizitia intracomunitara va fi declarata si in Declaratia 300 si in Declaratia 390, conform art.132^1 alin.(3).
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro