In cazul urmator, analizam situatia unei firme care in luna iunie primeste o factura pentru o achizitie intracomunitara (goods VAT) prin care i se livreaza piese pentru un amplificator. Se inregistreaza factura in contabilitate ca achizitie intracomunitara de servicii, deoarece se considera operatiunea ca o reparatie. De asemenea, la fel se considera si in D390 si in D300 unde apare la la rd 7 si 7.1.
Ulterior, se descopera ca pe factura e inscris "goods VAT" si inca o factura in valoare de cc 300 de lei. Vom vedea care sunt riscurile care apar daca se depune in prezent rectificativa la Declaratia 390 si cum se va face regularizarea in decontul de TVA.
Stabilim daca se pot lasa inregistrarile din luna iunie (s-a depus bilantul) si daca se fac corectiile pentru luna septembrie.
Va recomandam sa corectati aceste erori urmand procedura prevazuta in reglementarile contabile si fiscale aplicabile. Pentru inregistrarea in contabilitate se vor aplica prevederile de la pct. 63 din OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea, conform carora erorile contabile ale exercitiului curent se corecteaza la data constatarii prin stornare si inregistrarea corecta a tranzactiilor.
Din punct de vedere fiscal se necesita:
- depunerea unei noi declaratii 390 la perioada la care se refera factura initiala de achizitie de bunuri. Pentru aceasta situatie, societatea isi asuma riscul de a fi sanctionata cu suma cuprinsa intre 1000 si 5000 lei ,avand posibilitatea sa achite jumatate din minim in maxim 48 ore, conform art. 219^1 din Codul de procedura fiscala.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
- inregistrarea la randul 6 si 8 din decontul de TVA a regularizarilor privind achizitia de bunuri fata de achizitie de servicii, regularizari inregistrate in decontul perioadei curente, de la data in care se efectueaza corectiile, conform instructiunilor de completare a decontului de TVA adoptate prin OpANAF 1790/2012, cu modificari ulterioare. In principiu, inregistrarea unor regularizari in decontul de TVA nu este considerata contraventie, o eventuala sanctiune poate sa tina cont si de alte fapte conexe acestor regularizari.
- rectificarea impozitului pe profit de la trimestrul al doilea, avand in vedere inregistrarea unei cheltuieli in locul unei achizitii de bunuri prin depunerea declaratiei rectificative 710.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro