Supraimpozitarea unor imobile ar putea deveni realitate daca, dupa punerea in dezbatere publica a noului Cod fiscal la 2 februarie, modificarile vor fi aprobate in forma actuala. Aceasta este o propunere care vine din partea Asociatiei Municipiilor din Romania.
"Am luat act de solicitarea Asociatiei Municipiilor din Romania privind posibilitatea ca Autoritatile Publice Locale sa poata supraimpozita imobilele neingrijite. Este o propunere care va fi dezbatuta in discutiile MFP pe marginea noului Cod fiscal", se mentioneaza intr-un raspuns al Ministerului Finantelor obtinut de HotNews.ro.
De asemenea, Ministerul Finantelor precizeaza ca dezbaterile publice pe marginea noului Cod Fiscal vor incepe din data de 2 februarie.
Aceasta modificare este ceruta de mai multa vreme de catre Asociatia Municipiilor din Romania.
In aceasta privinta au existat astfel mai multe discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor. In urma unor intalniri recente in cadrul careia a fost atins si acest subiect, ministrul finantelor Darius Valcov si secretarul de stat Dan Manolescu ar fi agreat ideea cuprinderii acestor prevederi in proiectul de Cod Fiscal care va fi supus dezbaterii publice la inceputul lunii februarie, scrie HotNews.ro.
Ilie Bolojan, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania si primar al municipiului Oradea, a declarat pentru HotNews.ro ca supraimpozitarea este o solutie pentru determinarea proprietarilor sa ia decizii in privinta imobilelor neingrijite pe care le detin.
"Am solicitat ca printr-un articol de lege sa se prevada posibilitatea ca fiecare consiliu local sa poata supraimpozita de pana la cinci ori fata de nivelul actual aceste imobile. Ar insemna sa lase posibilitatea fiecarei autoritati locale sa decida daca supraimpoziteaza sau nu", a afirmat Ilie Bolojan. Acesta a precizat ca sumele stranse din supraimpozitare s-ar face venituri a bugetele locale. Mai departe, ar urma sa fie infiintate fonduri la nivel local speciale pentru renovarea si restaurarea imobilelor neingrijite sau abandonate. Practic, banii din aceste fonduri speciale ar urma sa fie folositi tot pentru renovarea acestor imobile, prin acordarea de finantari cu diverse facilitati. In Oradea, functioneaza deja acest sistem al finantarilor pentru reabilitarea cladirilor darapanate. Insa sunt prea putine exemple de acest fel. In Bucuresti, de exemplu, nu sunt acordate facilitati, chiar daca e plin de cladiri care sunt pe punctul sa se prabuseasca, mai ales in centru.
O problema ridicata in cadrul discutiilor a fost cea legata de definirea imobilelor neingrijite. Ilie Bolojan sustine ca exista deja stabilite criteriile la nivelul Inspectoratului de Stat in Constructii.
La momentul prezent, legislatia prevede sanctionarea cu amenda a acelor proprietari de clardiri aflate in paragina sau darapanate. Bucurestiul este unul dintre orasele care detine cele mai multe cladiri aflate in astfel de situatii, cu precizarea ca dupa ce proprietarul este amendat, acesta nu mai poate fi amendat a doua oara.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024