Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

PFA. Contabilitate in sistem real si D200. Cum procedam privind contributiile si recuperarea pierderii fiscale?

Data aparitiei: 22 Ianuarie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
PFA. Contabilitate in sistem realD 200contributiipierdere fiscala2014


In cazul urmator, avem un PFA care tine contabilitatea in sistem real si care a inregistrat pierdere fiscala in anul 2014 pe care o va raporta corespunzator in declaratia 200.

Avand aceste informatii, stabilim:

1. Care va fi cuantumul contributiei de asigurari de sanatate pe care o va avea de virat (ca regularizare) in anul 2015 pentru anul 2014 (netinand cont aici si de platile anticipate efectuate in anul 2014)? Reprezinta aceasta contributie echivalentul unui salariu minim brut pe economie din anul 2014 (900 lei pana la 01.07., respectiv 950 lei dupa 01.07.2014) inmultit cu 12 luni si cu 5,5%?

2. Daca PFA-ul va obtine venit impozabil in anul 2015, cum va recupera pierderea fiscala din 2014: printr-o cerere de compensare a pierderii cu venitul impozabil adresata autoritatii fiscale? In declaratia 200 anu exista nicio mentiune privind o eventuala pierdere reportata, asa cum exista in declaratia 101 la persoane juridice.

1.  Potrivit art. 296^22 din Codul Fiscal baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Potrivit normelor date in aplicarea acestui articol intregirea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara, in cazul persoanelor prevazute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) din Codul fiscal, care au realizat un venit lunar sub acest nivel, se efectueaza de catre organul fiscal competent, in anul urmator, dupa depunerea declaratiilor fiscale.

            Prin urmare baza va fi reprezentata in cazul dumneavoastra de salariul minim brut lunar, 900 lei/luna respectiv 950 lei/luna dupa data de 01.07.2014.
 
2. Reportarea pierderii contabile se realizeaza  potrivit art. 80 din Codul Fiscal

            Venitul net anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa din categoriile de venituri inclusiv veniturile din activitati independente prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate.
            Pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali.


 
Regulile de reportare a pierderilor sunt urmatoarele:

a) reportul se efectueaza cronologic, in functie de vechimea pierderii, in urmatorii 5 ani consecutivi;
b) dreptul la report este personal si netransmisibil;
c) pierderea reportata, necompensata dupa expirarea perioadei prevazute la lit. a), reprezinta pierdere definitiva a contribuabilului.
Declaratia 200 se completeaza pentru anul 2015 cu sumele efectiv realizate.

            Prin decizia de impunere 250 organul fiscal va completa la punctul II.12 pierderea fiscala compensata in fiecare an.

 

 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X