Avem in cazul urmator o situatie complexa in care oferim rezolvare pentru cazul unui PFA evaluator si mediator pe cod fiscal si care presteaza in paralel si o activitate de practician in insolventa pe Codul fiscal al unui SPRL care declara venituri drept agent economic persoana fizica. Se depune declaratia de venit pentru anul 2015 atat de pe Codul fiscal al PFA de evaluator, cat si declaratie de venit pentru activitatea de practician in insolventa pe Codul fiscal al SPRL-ului.
Pe activitatea de evaluator se realizeaza si se declara pentru anul 2015 venit impozabil de 80.000 lei, iar pe activitatea de practician in insolventa se realizeaza si se declara pentru anul 2015 pierdere fiscala in suma de 70.000 lei.
- Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 1848 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 77
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest, Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 1876 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Legislatia Muncii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Tinand cont de faptul ca impozitarea se face pe CNP-ul persoanei fizice, titular 100% in ambele Coduri fiscale, stabilim cum se face impozitarea pentru anul 2015 si daca se tine cont si de pierderea din declaratia de practician in insolventa. In cazul unui raspuns afirmativ, si daca organele fiscale nu tin cont de pierderea mentionata pe una dintre declaratii, vom vedea ce ar trebui sa faca contribuabilul.
Iata raspunsul oferit de specialist:
Pentru veniturile realizate in anul fiscal 2015 se aplica regulile fiscale din acest an, inclusiv pentru pierderile fiscale, dupa cum reiese din prevederile art. 133 alin. 1 si alin. 6 din Noul Cod fiscal.
Potrivit art. 80 alin. 1 din vechiul Cod fiscal, venitul anual impozabil se stabileste pe fiecare sursa din categoriile de venituri pentru care se aplica impunerea anuala, prin deducerea din venitul net anual a pierderilor fiscale reportate. La alin. 3 al art. 80 se prevede ca pierderea fiscala anuala inregistrata pe fiecare sursa din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si din activitati agricole, silvicultura si piscicultura se reporteaza si se compenseaza cu venituri obtinute din aceeasi sursa de venit din urmatorii 5 ani fiscali.
Astfel, fiscal, veniturile din activitati independente reprezinta o categorie, iar activitatile autorizate separat (evaluator si practivian in insolventa) pe care le desfasoara persoana fizica reprezinta surse in cadrul categoriei.
Ca atare, persoana fizica respectiva va datora impozit anual pe venit pentru venitul net anual impozabil de 80.000 lei din activitatea de evaluator si va reporta piederea fiscala de 70.000 lei din activitatea de practician in insolventa, care se reporteaza si poate fi recuperata din veniturile nete anuale impozabile inregistrate din activitatea de practician in insolventa ce vor fi obtinute in perioada 2016-2020.
De mentionat ca, in scopul administrarii impozitului pe venit datorat de persoanele fizice, codul de identificare fiscala este codul numeric personal, dupa cum se prevede la art. 82 alin. 2 din Codul de procedura fiscala, motiv pentru care si declaratia anuala de venit se depune pe CNP si nu pe CUI, pentru fiecare categorie si sursa de venit completandu-se, dupa caz, unul sau mai multe formulare anexa la declaratia cod 200 - Declaratia privind veniturile realizate din Romania.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
PFA, impozit pe venit, codul fiscal, evaluator, recuperarea pierderii, insolventa