Mai multe ONG-uri au adresat Ministerului de Finante Publice o scrisoare deschisa prin care avertizeaza asupra modului in care modificarea Codului Fiscal ar afecta veniturile a mii de organizatii neguvernamentale, spitale, universitati, scoli si muzee si ar „sanctiona”, totodata, companiile mari cu profit si care fac sponsorizari.
In aceasta privinta, o scrisoare deschisa inaintata ministrului Finantelor Publice, Darius Valcov, si ministerului de resort de mai multe organizatii neguvernamentale, printre care se numara si Habitat for Humanity Romania, Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Salvati Copiii Romania si Agentia de Monitorizare a Presei, citata de Agerpres, precizeaza:
"Am luat la cunostinta, cu profunda ingrijorare, despre initiativa de modificare a Codului fiscal care prevede inlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizarile acordate (prin care companiile pot redirectiona 20% din impozitul pe profit catre organizatii neguvernamentale) cu deducerea sponsorizarilor din baza impozabila (transformarea lor in cheltuieli deductibile) si limitarea deducerii la un plafon de 200.000 de euro".
Se considera astfel ca modificarile anuntate influenteaza negativ ONG-urile si companiile mari, anunta aceeasi sursa, citand documentul inaintat de semnatari:
"Ar penaliza marile companii care realizeaza profit si fac sponsorizari de care beneficiaza preponderent organizatii neguvernamentale si institutii publice din domenii ca sanatate, educatie, protectie sociala, arta si cultura. O analiza a numai sapte mari companii din Romania indica faptul ca s-ar pierde aproape 6 milioane de euro care sunt investiti de aceste companii in comunitati din Romania".
Mai mult, odata aplicate, noile modificari nu ar face decat sa descurajeze implicarea si responsabilitatea sociala a organizatiilor si companiilor deopotriva, initiativa fiind in contradictie cu recomandarile si directivele europene privind raportarea non-financiara a implicarii sociale si cu initiativele strategice ale Natiunilor Unite prin programul Global Compact, scrie Agerpres.
Scrisoarea deschisa amintita explica modul in care ar fi afectate veniturile ONG-urilor:
"Ar afecta dramatic veniturile a mii de organizatii neguvernamentale, spitale, universitati, scoli, muzee din toate domeniile de activitate. Sponsorizarile reprezinta pentru acestea o sursa semnificativa de venituri nu numai pentru servicii de baza, dar si pentru programe inovatoare, de avangarda. Organizatii care schimba in bine fata Romaniei ar fi nevoite sa isi limiteze sau chiar sa inchida anumite servicii sociale pe care le ofera. Cele sapte mari companii mentionate anterior afecteaza pozitiv, prin sponsorizarile oferite, peste 250.000 de beneficiari".
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Manual de politici contabile - Stick USB
Cele mai multe resurse din sponsorizari se indreapta in prezent catre sanatate, protectie sociala, educatie, protectia mediului. Prin scrisoarea deschisa se propune mentinerea actualului sistem de credit fiscal.