Noul Cod fiscal aprobat la jumatatea saptamanii de Guvern aduce modificari in toate ariile din domeniul fiscal si influenteaza semnificativ unele categorii de contribuabili.
In cuprinsul acestui articol, discutam insa cum se modifica prin noul Cod fiscal aspectele care tin de contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) si precizam astfel ca se elimina exceptia prin care se stabileste ca persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, investitii, precum si din alte surse, nu datoreaza contributie pentru aceste venituri daca mai realizeaza si venituri din salarii, pensii sau venituri din activitati independente.
Totodata, se introduce plafonul maxim al bazei lunare de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, respectiv, baza lunara de calcul asupra careia se aplica cota individuala de contributie nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale de stat, asa cum aminteste si HotNews.ro.
De asemenea, prin noile reglementari, se stabileste ca se efectueaza regularizarea anuala a CASS pentru toate veniturile mentionate la pct. 3.2 in sensul ca, in anul urmator celui de realizare a veniturilor, organul fiscal stabileste baza anuala de calcul, ca suma de baze anuale de calcul asupra carora se datoreaza contributia si incadreaza aceasta baza in plafonul anual maxim reprezentand valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut inmultit cu 12 luni (plafon anual pentru anul 2015: 144.900 lei) si in plafonul anual minim reprezentand valoarea a 12 salarii de baza minime brute pe tara.
In plus, asa cum subliniaza aceeasi sursa, se elimina deducerea de la calculul impozitului pe venit a contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul veniturilor asupra carora se datoreaza aceasta contributie, respectiv, veniturile de la pct. 3.2, intrucat prin regularizarea anuala a contributiei rezulta sume de restituit, fapt ce implica recalcularea venitului impozabil care nu se poare realiza decat in conditiile unei globalizari a veniturilor impozabile.
In ce priveste TVA-ul, una dintre masurile aprobate presupune reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, incepand cu data de 1 ianuarie 2016 si reducerea cotei standard de TVA la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018.
De asemenea, ar urma sa fie extinsa aplicarea cotei reduse de TVA de 9%, incepand cu data de 1 ianuarie 2016, pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
- animale vii si pasari vii, din specii domestice, care se incadreaza la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 33 00;
- carne, inclusiv organe comestibile si preparate din carne, care se incadreaza la codurile NC 0201-0210 si 1601-1603;
- peste si preparate din peste, care se incadreaza la codurile NC 0301 - 0305 si 1604, cu exceptia pestilor ornamentali;
- lapte, produse si subproduse lactate, care se incadreaza la codurile NC 0401-0406;
- oua de pasari, care se incadreaza la codurile NC 0407-0408;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare, fructe comestibile si preparate din acestea, care se incadreaza la codurile NC 0701-0714, 0801-0813 si 2001-2009.
Noul Cod stabileste si ca se va trece la implementarea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare.
Noile prevederi referitoare la impozitul pe profit pot fi consultate aici.