email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plati efectuate in numele clientului. Cum vor fi tratate fiscal aceste plati?

plati in numele clientuluifacturapersoana impozabiladecontareprestari servicii

In cazul urmator, un avocat (societatea civila de avoc. SCA-neplatitor de TVA) semneaza contract cu clientii pentru infiintarea unui ONG (onorariu + cheltuieli). De la notar, Registrul Comertului etc,, acesta ia facturi/chitante SCA. Dupa infiintare, refactureaza intocmai aceste cheltuieli.

Vor fi tratate drept structura de comisionar sau cheltuiala accesorie si se calculeaza refacturarea la plafonul plat.TVA de 220.000 lei?

Trebuie sa existe un cod CAEN pentru operatiunile efectuate de notar.

Efectuarea de cheltuieli pentru constituirea unei societati comerciale poate fi dovedita numai pe baza de documente, de exemplu facturi si chitante, emise pe numele beneficiarului. In acest caz, beneficiarul este entitatea care se infiinteaza (un O.N.G., o societate comerciala, etc. ). Astfel, societatea de avocatura poate efectua plati in numele clientului sau, urmand ca valoarea acestora sa fie recuperata de la client pe baza facturilor de decontare. In acest caz, consider ca nu este corect ca valoarea unui serviciu prestat de catre O.N.R.C. pentru constituirea unui O.N.G. sa fie inscrisa pe o factura/chitanta emisa pe numele avocatului.

Documentul respectiv trebuie intocmit pe numele entitatii care urmeaza a se infiinta pentru a fi posibila inregistrarea in evidenta contabila a cheltuielilor de constituire chiar daca valoarea acestuia este achitata de catre avocatul care ii presteaza serviciul de infiintare  a entitatii. In acest caz,  S.C.A. efectueaza plati in numele clientului sau, fara a mai  avea obligatia sa refactureze costul serviciilor achizitionate prin intermediul sau.

Refacturarea costurilor il transforma pe avocat in cumparator-revanzator al serviciilor, caz in care valoarea facturilor emise intra in calculul cifrei de afaceri. Din acest motiv, se recomanda intocmirea de catre avocat a facturilor de decontare a caror valoare nu intra in baza de impozitare a TVA conform prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal  " (3) Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: ……  e) sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia.."

Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 19 alin. (3) din normele de aplicare ale acestui articol " In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele achitate de o persoana impozabila in numele si in contul altei persoane impozabile reprezinta sumele achitate de o persoana impozabila pentru facturi emise de diversi furnizori/prestatori pe numele altei persoane si care apoi sunt recuperate de cel care le achita de la beneficiar.

Persoana care achita sume in numele si in contul altei persoane nu primeste facturi pe numele sau si nici nu emite facturi pe numele sau. Pentru recuperarea sumelor achitate in numele si in contul altei persoane se poate emite, in mod optional, o factura de decontare de catre persoana impozabila care a achitat respectivele facturi. In situatia in care partile convin sa isi deconteze sumele achitate pe baza facturii de decontare, taxa nu va fi mentionata distinct, fiind inclusa in totalul sumei de recuperat. Factura de decontare se transmite beneficiarului insotita de factura achitata in numele sau. Persoana care a achitat facturile in numele altei persoane nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate, nu colecteaza taxa pe baza facturii de decontare si nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri. Beneficiarul ale carui facturi au fost achitate de alta persoana isi va deduce in conditiile legii taxa pe baza facturii care a fost emisa pe numele sau de furnizori/prestatori, factura de decontare fiind doar un document care se anexeaza la factura achitata."
 
Aceasta modalitate de decontare a platilor efectuate  poate fi prevazuta ca o clauza distincta  in contractul de prestari servicii.

Factura de decontare prezinta urmatoarele particularitati:

-    cuprinde cuantumul platilor efectuate in contul clientului, cu mentiunea "conform facturi atasate";


-    cuprinde obligatoriu  mentiunea "factura de decontare -  plati in numele clientului“;
-    nu cuprinde TVA colectata;
-    se evidentiaza optional in jurnalul de vanzari doar pentru a justifica utilizarea numarului din plaja de numere alocate pentru anul in curs);
-    pentru un platitor de TVA nu se raporteaza prin:
-    decontul de TVA cod 300;
-    formularul  "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA", cod 394.
 
In situatia in care nu emiteti facturi de decontare, urmand a refactura costul serviciilor achizitionate, nu este obligatorie inscrierea activitatii respective in obiectul de activitate al S.C.A., aspect reglementat in mod expres la pct. 19 alin. (4) din normele de aplicare ale art. 133 (alin. 3)  "In cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar conform prevederilor pct. 6 alin. (3) si (4) sau, dupa caz, ale pct. 7 alin. (2).

Totusi, structura de comisionar nu se aplica in situatia in care se aplica prevederile pct. 18 alin. (8). Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. Spre deosebire de situatia prezentata la alin. (3), in cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile".
 

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plati in numele clientuluifacturapersoana impozabiladecontareprestari servicii


Data aparitiei: 06 Mai 2015

Votati articolul "Plati efectuate in numele clientului. Cum vor fi tratate fiscal aceste plati?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X