email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce impozite se majoreaza odata cu noul Cod fiscal

codul fiscalimpozite 2016microintreprindereimpozitul pe microintreprindericladiri

Mai multe nelamuriri au fost create in jurul anumitor tipuri de impozite, din cauza negocierilor continue pe aceasta tema.

Va oferim astfel prevederile care sunt cuprinse in forma finala aprobata de Parlament, amintind totodata ca noul Cod fiscal nu a fost inca promulgat de presedintele Klaus Iohannis, nefiind astfel publicat inca nici in Monitorul Oficial.

Astfel, pentru 2016 se mentine cota de 3% pentru impozitul pe microintreprinderi. De retinut ca grila diferentiata in functie de numarul salariatilor, propusa de guvern, care ar fi dus la o dublare a ratei efective de taxare, a fost respinsa in Parlament, potrivit Monitorulexpres.ro.

Se modifica insa semnificativ regulile pentru PFA-uri, asa cum am scris deja aici. Aceste persoane urmeaza sa plateasca mult mai mult la bugetul de stat deoarece vor fi obligati la plata tuturor contributiilor sociale, iar in acest moment ar trebui sa stabileasca in ce masura e rentabila activitatea in contextul noii impozitari.

Astfel, Persoanele Fizice Autorizate vor fi obligate la plata contributiei la bugetul de pensii, chiar si in cazul in care titularul are si un contract individual de munca pentru care i se retine contributia de asigurari sociale. In concret, se introduce contributia de pensii de 10,5% pentru toate venturile din activitati independente. Se mentioneaza insa ca persoana va putea opta si pentru plata contributiei angajatorului de 15,3%. Baza de calcul pentru contributiile la bugetul de pensii si la bugetul de sanatate sint plafonate la nivelul a cinci salarii medii pe economie. Astfel, sint avantajate persoanele care obtin venituri mai mari de 145.000 lei pe an.

Noul Cod fiscal care nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial stabileste ca in afara de reducerile de TVA, stabilirea impozitului pe dividende la 5% si reducerea accizelor la carburanti cu 16-18%, exista si unele modificari privind contributiile de asigurari, iar acestea, asa cum noteaza sursa de mai sus, se aplica asupra tuturor veniturilor.

Mai mult, se schimba impozitarea cladirilor in functie de destinatie, rezidentiala sau nerezidentiala si nu se mai tine cont de statutul proprietarului. Mai multe aici (punctul 5).

In ce priveste microintreprinderile, noile propuneri stabilesc ca microintreprinderile nou infiintate vor plati, pentru primii doi ani de la data inregistrarii, 1% daca au cel putin un salariat, iar actionarii/asociatii nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice.

"Conditia privind salariatul se considera indeplinita si daca microiintreprinderea are persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial, iar fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi sau are incheiate contracte de administrare sau mandate remunerate cel putin la nivelul salariului minim", scrie sursa amintita mai sus.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalimpozite 2016microintreprindereimpozitul pe microintreprindericladiri


Data aparitiei: 09 Iulie 2015

Votati articolul "Ce impozite se majoreaza odata cu noul Cod fiscal":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X