email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modificarile importante in Noul Cod Fiscal 2016

codul fiscal2016impozitul pe cladiriconstructii specialemicrointreprinderi

Senatul a adoptat Noul Cod fiscal in urma cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei. Proiectul a fost adoptat de Senat in sedinta din 01 septembrie 2015. Actul normativ adoptat  in forma sa finala este disponibil aici Noul Cod fiscal 2016 pdf

Printre schimbarile prevazute de forma actuala a proiectului se regasesc:

1. Corelarea prevederilor fiscale cu cele ale reglementarilor contabile cu privire la corectarea erorilor semnificative si nesemnificative.

Astfel, conform proiectului pentru determinarea rezultatului fiscal erorile inregistrate in contabilitate se vor corecta astfel:

a) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative;

b) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in care se efectueaza corectarea acestora.

2. In ceea ce priveste impozitul pe veniturile microintreprinderilor se mentine cota de impunere de 3% insa, pentru persoanele juridice romane nou - infiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite, pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare va fi de 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane, potrivit legii. Cota de impozitare se aplica pana la sfarsitul trimestrului in care se incheie perioada de 24 de luni.

Aceste prevederi se vor aplica daca in cadrul unei perioade de 48 de luni de la data inregistrarii, microintreprinderea nu se afla in urmatoarele situatii:

- lichidarea voluntara prin hotararea adunarii generale, potrivit legii;

- dizolvarea fara lichidare, potrivit legii;

- inactivitate temporara, potrivit legii;

- declararea pe proprie raspundere a nedesfasurarii de activitati la sediul social/sediile secundare, potrivit legii;

- majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi

actionari/asociati;

- actionarii/asociatii sai vand/cesioneaza/schimba titlurile de participare detinute.

Conditia privitoare la salariat se considera indeplinita daca angajarea se efectueaza in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.In cazul in care persoana juridica romana nou-infiintata nu mai are niciun salariat in primele 24 de luni, aceasta aplica cota de 3% incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea. Pentru persoana juridica cu un singur salariat, al carui raport de munca inceteaza, conditia pivitioare la salariati se considera indeplinita daca in cursul trimestrului respectiv este angajat un nou salariat.

In acest sens, prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:

a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

3. Forma adoptata de Senat prevede reducerea cotei de TVA la 20% incepand cu 01 ianuarie 2016 si o reducere la 19% incepand cu 01 ianuarie 2017. Pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii precum si pentru serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decat cele scutite fara drept de deducere se va aplica cota redusa de TVA de 5%.
 

4. Aplicarea taxarii inverse pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;

livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlu mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile.

 

5. Accize nearmonizate asupra urmatoarelor produse:

- produse din tutun incalzit care, prin incalzire emit un aerosol care poate fi inhalat, fara a avea loc combustia amestecului de tutun, cu incadrarea tarifara NC 2403 99 90

- lichidele cu continut de nicotina destinate inhalarii cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip „Tigareta electronica” cu incadrarea tarifara NC 3824 90 96

 

6. Impozitul pe cladiri

Pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit pe cladiri va fi cuprinsa intre 0,2-1,3%. Cota se aplica asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% -0,2% asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% -1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul/taxape cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri va fi 5%. In cazul in care proprietarul cladirii pentru care se datoreaza taxa pe cladiri nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, diferenta de taxa va fi datorata de proprietarul cladirii.

 

7. Impozitul pe constructii speciale

Se mentine impozitul pe constructiile speciale (constructiile prevazute in grupa 1 din catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe) in cota de 1% din valoarea acestor constructii existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Conform proiectului acest impozit se va aplica pana la 31 decembrie 2016.

 

Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale

Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscal2016impozitul pe cladiriconstructii specialemicrointreprinderi


Data aparitiei: 08 Septembrie 2015

Votati articolul "Modificarile importante in Noul Cod Fiscal 2016":
Rating:

Nota: 4.04 din 5 din 57 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X