email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Casele insorite ale Greciei, noul Cod fiscal si incertitudini autohtone. Spre ce ne indreptam?

editorialGreciareducerea TVAmasurirelaxare fiscalanoul cod fiscal

Cine isi va asuma, in fond, masurile propuse de Guvern inca de anul trecut si incluse in Codul fiscal si Codul de procedura fiscala? Cine va mai veni sa raspunda, peste doi ani, sa zicem, atunci cand ne vom da seama ca semanam cu grecii mult mai mult decat ne place sa credem.

De unde aceasta desprindere de o tara in care, pana nu demult, adoram sa ne facem vacantele? Doar oricine stie ca statiunile grecesti erau pline de romani. Sa credem ca intre cele doua societati sunt diferente majore inseamna sa ne imbatam cu apa rece. Chiar m-as incumeta sa spun ca noi am fost norocosi, daca poate fi vorba de noroc, ca n-am ajuns pana acum in situatia Greciei. Cine va raspunde insa in momentul in care si pentru Romania se vor organiza strangeri de fonduri online?

Masurile de relaxare fiscala au fost impinse inainte de catre Executiv, in ciuda avertismentelor, ca sa renuntam deja la eufemismul "ingrijorari", emise de catre Comisia Europeana, FMI si Consiliul fiscal.

S-a trecut insa de aceste "ingrijorari" si s-au aplicat deja masuri semnificative. De la o dublare a alocatiilor pana la o triplare a salariilor unor bugetari n-a mai fost decat un pas.

Pentru cetatenii de rand, reducerea TVA-ului la 19% din 2016 inseamna aproximativ nimic. Pe termen scurt, scaderea preturilor nu e nici macar o garantie. Ce inseamna insa pe termen lung? E un exemplu de situatie in care nu ar trebui sa lasam timpul sa decida, fiind imperios necesare masuri compensatorii care sa sustina aceasta larga dare de mana din banii contribuabililor.

"Acest nou Cod Fiscal nu este, de altfel, pe placul Comisiei Europene tocmai din cauza deficitului bugetar mare pe care il va crea. La ultima vizita in Romania, in iunie, reprezentantii Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritatile romane in privinta Codului Fiscal, dar vor decide in cadrul intalnirii ministrilor de Finante (Ecofin) din 14 iulie care este stadiul acordului cu Romania. Ministrul finantelor Eugen Teodorovici sustine ca impactul bugetar negativ in urma aplicarii noului Cod Fiscal va fi de circa 12 miliarde de lei. Teodorovici mai sustine ca deficitul bugetar de anul viitor se va duce la 2,8-2,9% din PIB, foarte aproape de pragul de 3% a carui depasire inseamna intrarea in procedura de deficit excesiv si cu mult peste tinta de 1,2% asumata. Insa, Teodorovici crede ca va fi doar o depasire temporara a tintei asumate", scrie Claudia Pirvoiu pentru HotNews.ro.

Jonglam pe o linie subtire si indraznim, in 2015, sa aratam cu degetul spre Grecia si sa facem glume. Ori trecutul nu ne-a invatat nimic, ori astazi vedem atat de bine la distanta incat barna dintre ochii nostri nu se mai zareste deloc.

"Daca deficitul bugetar de anul viitor va creste peste 3%, adica peste pragul care inseamna intrarea Romaniei in procedura de deficit excesiv, vor fi responsabile toate partidele avand in vedere ca majoritatea sunt masuri aprobate foarte lejer in Parlament. La fel de responsabile vor fi si in cazul in care la constructia bugetului de anul viitor nu vor avea loc si de investitii. Luand in considerare toate aceste elemente, atat Parlamentul cat si Guvernul ar trebui inca de pe acum sa raspunda la intrebarea: Cum vor putea jongla cu cresterile de salarii bugetare, cu majorarile de pensii si cu reducerile de taxe, in asa fel incat sa nu se reduca investitiile si in asa fel incat sa nu intre Romania in procedura de deficit excesiv? Precizare: Datoria publica a Romaniei a depasit deja un asa-zis prag de siguranta de 40%.", anunta aceeasi sursa.



Iata, asadar, cum in viitorul nu foarte indepartat, riscam sa ne trezim ca in postura electoratului elen pentru care, nu-i asa, ani de-a randul au fost luate masuri pentru a-i multumi. Daca pe noi ne incalzesc si ne bucura stiri care anunta o scadere a pretului la paine, intr-o tara in continuare saraca, viitorul nu are cum sa ne mire. Poate sa ne ia prin surprindere doar daca uitam prea mult de propria ograda, ocupati fiind sa aratam cu degetul catre casele albe si insorite ale Greciei. 

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
editorialGreciareducerea TVAmasurirelaxare fiscalanoul cod fiscal


Data aparitiei: 10 Iulie 2015

Votati articolul "Casele insorite ale Greciei, noul Cod fiscal si incertitudini autohtone. Spre ce ne indreptam?":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X