Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Cretu, a facut recent mai multe declaratii referitoare la administratia publica, programele finantate prin fonduri europene si investitiile publice eficiente si necesare.
Astfel, intr-un interviu acordat recent, comisarul a fost intrebat cum vede parcursul european al Romaniei, cu actualul ritm de dezvoltare a infrastructurii, in contextul in care, potrivit Agerpres, "Consiliul Fiscal a avizat pozitiv rectificarea bugetara in privinta incadrarii in tinta de deficit bugetar, dar a avertizat ca incadrarea in deficit se va realiza, din nou, pe seama neexecutarii cheltuielilor de investitii".
In aceasta privinta, Corina Cretu a declarat:
"Guvernul Romaniei si expertii Comisiei Europene considera ca investitiile publice eficiente raman o prioritate. Dupa cum stiti, Comisia a propus un plan de investitii in valoare de 315 miliarde de euro si as dori sa incurajez Romania sa depuna aplicatii pentru finantari in cadrul acestui plan de investitii.
Bugetul Romaniei pentru anul 2015, asa cum a fost adoptat initial si actualizat apoi prin rectificarea bugetara recenta, ofera spatiu amplu pentru investitii publice, atat pentru cele finantate la nivel national, cat si pentru cele cofinantate de Uniunea Europeana. intr-adevar, Consiliul Fiscal a atras atentia ca, dupa cum au evoluat pana acum lucrurile, exista riscul ca bugetul alocat investitiilor publice sa nu fie folosit in totalitate".
Potrivit comisarului european, Romania trebuie sa depuna eforturi pentru a-si imbunatati rezultatele privind investitiile publice:

Manual de politici contabile - Stick USB

Registrul de Evidenta Fiscala PFA

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
"Uniunea Europeana a oferit Romaniei un asa-numit "top-up' pentru fonduri europene, care permite cresterea ratei de cofinantare pana la 95% pentru proiectele care primesc fonduri europene prin Politica de coeziune. Pentru a putea ajunge la rezultatele pe care si le doreste pentru economia sa, Romania este nevoita sa faca fata acum unei provocari deloc simple: trebuie sa imbunatateasca situatia privind investitiile publice prin prioritizare, implementare si eficienta."
In ce priveste absorbtia fondurilor europene, potrivit aceleiasi surse, Romania inregistreaza o evolutie buna, in conditiile in care rata de absorbtie este in prezent la peste 60%, fata de numai 6% asa cum se inregistra in urma cu cativa ani.