email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate comerciala radiata din oficiu de catre organul fiscal. Cum se face corect scoaterea din ROI?

radiata din oficiuTVA anulatsocietate radiataregistrul operatorilorradiereachizitie intracomunitara

In cazul urmator, analizam despre o societate comerciala, persoana juridica romana, inregistrata ca platitor de TVA in Romania din anul 2010 si in Registrul Operatorilor intracomunitari din 2011 care face tranzactii intracomunitare in intervalul 2011-2013.

In anul 2014 nu mai face tranzactii intracomunitare. In 2015 in luna iulie face o achizitie intracomunitara. La depunerea declaratiei 390 apare mesajul atentionare regula:
6.3: Contribuabilul nu este inregistrat in ROI. Organul fiscal competent radiaza, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari:
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 2 alin. (1) din Codul fiscal. Anul urmator inscrierii in ROI in cazul nostru este anul 2012, cand am efectuat tranzactii intracomunitare.

Organul fiscal radiaza din oficiu din ROI orice contribuabil care intr-un an calendaristic nu efectueaza tranzactii intracomunitare indiferent de anul inregistrarii acestuia in ROI?
Se mentioneaza ca societatea nu a primit decizia de radiere din ROI.

Potrivit art. 158^2 alin. (10)  din Codul fiscal:

"(10) Organul fiscal competent va radia din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9);
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare de natura celor prevazute la alin. (1);
c) persoanele inregistrate conform art. 153 sau 153^1 care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;


d) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in mișcare acțiunea penala in legatura cu oricare dintre operațiunile prevazute la alin. (1);
e) persoanele impozabile care nu respecta obligatia prevazuta la alin. (8^1).

De asemenea la alin. (12) al aceluiasi articol se stipuleaza ca:

"(12) Persoanele radiate din Registrul operatorilor intracomunitari conform alin. (9) si (10) pot solicita reinscrierea in acest registru dupa inlaturarea cauzelor care au determinat radierea, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, de natura celor prevazute la alin. (1). Reinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari se efectueaza de catre organele fiscale in conditiile prevazute de prezentul articol. De asemenea pot solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari persoanele prevazute la alin. (8) lit. a), daca la data solicitarii sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, precum si persoanele prevazute la alin. (8) lit. b), dupa inlaturarea cauzelor pentru care persoanele respective nu au fost eligibile pentru inscrierea in registru."
OPANAF 1180/2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare clarifica interpretarea art. 158^2 alin. 10) lit. b) si anume:

"(C) Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal :

1. La inceputul fiecarui an calendaristic, compartimentul de specialitate verifica, pentru toti contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, daca in anul anterior acestia au efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

2. Verificarea se efectueaza, pe baza informatiilor cuprinse in formularul 390 VIES «Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare» si in formularul 300 «Decont de TVA», depuse de contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru anul expirat.

3. Compartimentul de specialitate selecteaza toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal care sunt inregistrate in Registrul operatorilor intracomunitari si care, in anul de referinta, nu au declarat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal."

Prin urmare avand in vedere ca in anul 2014, nu ati efectuati operatiuni intracomunitare, organul fiscal a radiat inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari pentru societatea dvs.

In ceea ce priveste comunicarea actului administrativ fiscal (deciziei de radiere), potrivit art. 44 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, comunicarea se poate face si prin publicitate, adica  prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. Actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
radiata din oficiuTVA anulatsocietate radiataregistrul operatorilorradiereachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 26 August 2015

Votati articolul "Societate comerciala radiata din oficiu de catre organul fiscal. Cum se face corect scoaterea din ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X