email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Societate comerciala radiata din oficiu de catre organul fiscal. Cum se face corect scoaterea din ROI?

radiata din oficiuTVA anulatsocietate radiataregistrul operatorilorradiereachizitie intracomunitara

In cazul urmator, analizam despre o societate comerciala, persoana juridica romana, inregistrata ca platitor de TVA in Romania din anul 2010 si in Registrul Operatorilor intracomunitari din 2011 care face tranzactii intracomunitare in intervalul 2011-2013.

In anul 2014 nu mai face tranzactii intracomunitare. In 2015 in luna iulie face o achizitie intracomunitara. La depunerea declaratiei 390 apare mesajul atentionare regula:
6.3: Contribuabilul nu este inregistrat in ROI. Organul fiscal competent radiaza, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari:
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 2 alin. (1) din Codul fiscal. Anul urmator inscrierii in ROI in cazul nostru este anul 2012, cand am efectuat tranzactii intracomunitare.

Organul fiscal radiaza din oficiu din ROI orice contribuabil care intr-un an calendaristic nu efectueaza tranzactii intracomunitare indiferent de anul inregistrarii acestuia in ROI?
Se mentioneaza ca societatea nu a primit decizia de radiere din ROI.

Potrivit art. 158^2 alin. (10)  din Codul fiscal:

"(10) Organul fiscal competent va radia din oficiu din Registrul operatorilor intracomunitari:
a) persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9);
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare de natura celor prevazute la alin. (1);
c) persoanele inregistrate conform art. 153 sau 153^1 care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;


d) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in mișcare acțiunea penala in legatura cu oricare dintre operațiunile prevazute la alin. (1);
e) persoanele impozabile care nu respecta obligatia prevazuta la alin. (8^1).

De asemenea la alin. (12) al aceluiasi articol se stipuleaza ca:

"(12) Persoanele radiate din Registrul operatorilor intracomunitari conform alin. (9) si (10) pot solicita reinscrierea in acest registru dupa inlaturarea cauzelor care au determinat radierea, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare, de natura celor prevazute la alin. (1). Reinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari se efectueaza de catre organele fiscale in conditiile prevazute de prezentul articol. De asemenea pot solicita inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari persoanele prevazute la alin. (8) lit. a), daca la data solicitarii sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153^1, precum si persoanele prevazute la alin. (8) lit. b), dupa inlaturarea cauzelor pentru care persoanele respective nu au fost eligibile pentru inscrierea in registru."
OPANAF 1180/2012 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare clarifica interpretarea art. 158^2 alin. 10) lit. b) si anume:

"(C) Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari a persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal :

1. La inceputul fiecarui an calendaristic, compartimentul de specialitate verifica, pentru toti contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, daca in anul anterior acestia au efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

2. Verificarea se efectueaza, pe baza informatiilor cuprinse in formularul 390 VIES «Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare» si in formularul 300 «Decont de TVA», depuse de contribuabilii inscrisi in Registrul operatorilor intracomunitari, pentru anul expirat.

3. Compartimentul de specialitate selecteaza toate persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 din Codul fiscal care sunt inregistrate in Registrul operatorilor intracomunitari si care, in anul de referinta, nu au declarat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal."

Prin urmare avand in vedere ca in anul 2014, nu ati efectuati operatiuni intracomunitare, organul fiscal a radiat inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari pentru societatea dvs.

In ceea ce priveste comunicarea actului administrativ fiscal (deciziei de radiere), potrivit art. 44 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, comunicarea se poate face si prin publicitate, adica  prin afisarea, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului. Actul administrativ fiscal se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu, consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
radiata din oficiuTVA anulatsocietate radiataregistrul operatorilorradiereachizitie intracomunitara


Data aparitiei: 26 August 2015

Votati articolul "Societate comerciala radiata din oficiu de catre organul fiscal. Cum se face corect scoaterea din ROI?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X