email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Administrarea contribuabililor mari si mijlocii in 2016

contribuabili mijlociicontribuabili mari20161 februarie 2016criteriul de bazacifra de afaceri

Incepand cu data de 1 februarie 2016, activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii se va efectua in conformitate cu prevederile OANAF 3649 din 22 decembrie 2015, iar administrarea marilor contribuabili in conformitate cu prevederile OANAF 3648/2015.

Astfel, incepand cu data de 1 februarie 2016, Directia generala de administrare a marilor contribuabili va administra un numar maxim de 1.500 de contribuabili selectati descrescator potrivit urmatoarelor criterii de selectie.

1. Criteriul de baza

Criteriul de baza in functie de care sunt selectati marii contribuabili il reprezinta cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea. Pentru contribuabilii care nu au depus, pana la data actualizarii listelor, situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea, cifra de afaceri se calculeaza pe baza datelor inscrise in deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de contribuabil in anul fiscal anterior celui in care se face actualizarea.

2. Criteriul specific de activitate desfasurata:
   - Banca Nationala a Romaniei;
   - societatile bancare;
   - societatile de asigurari;
   - societatile de investitii financiare;
   - Societatea Romana de Televiziune;


   - Societatea Romana de Radiodifuziune.
 
3. Criteriul investitional
Se inregistreaza ca mari contribuabili contribuabilii nou-infiintati care, la data infiintarii, se angajeaza prin declaratie pe propria raspundere sa realizeze investitii, intr-o perioada de maximum 3 ani consecutivi de la data infiintarii, a caror valoare in lei sa fie echivalentul a minimum 10 milioane euro. Dupa expirarea acestei perioade, contribuabilii vor fi selectati in functie de criteriul de baza.

Nu vor fi selectati ca mari contribuabili:
- institutiile publice,
- contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa,
- contribuabilii aflati in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului,
- contribuabilii declarati inactivi,
- contribuabilii care in ultimii 2 ani fiscali au inregistrat un comportament fiscal necorespunzator, respectiv contribuabilii
- pentru care volumul obligatiilor fiscale declarate, precum si activele imobilizate totale (corporale, necorporale si financiare) detinute ori numarul de personal nu justifica incadrarea acestora in randul marilor contribuabili. Pentru aceste persoane exceptarea se face pe baza unei note aprobate de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la propunerile organelor fiscale centrale competente in administrarea acestor contribuabili.

In categoria marilor contribuabili intra si contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mari au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal precum si membrii apartinand grupului fiscal unic indiferent daca acestia indeplinesc sau nu criteriile de selectie, si al carui reprezentant este mare contribuabil.

In ceea ce priveste contribuabilii mijlocii, incepand cu data de 1 februarie 2016, directiile generale regionale ale finantelor publice, prin administratiile pentru contribuabilii mijlocii constituite la nivelul acestora si Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, prin Administratia fiscala pentru contribuabilii mijlocii va administra un numar maxim de 22.000 de contribuabili selectati descrescator potrivit criteriului de selectie de baza reprezentat de cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea.

Pentru contribuabilii care nu au depus, pana la data actualizarii listelor, situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui in care se efectueaza actualizarea, cifra de afaceri se calculeaza pe baza datelor inscrise in deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de contribuabili in anul anterior celui in care se efectueaza actualizarea.

In categoria contribuabililor mijlocii intra si contribuabilii nerezidenti pentru care contribuabilii mijlocii au calitatea de reprezentanti sau reprezentanti fiscali, potrivit titlului VII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal precum si membrii apartinand grupului fiscal unic, indiferent daca acestia indeplinesc sau nu criteriul de selectie, si al carui reprezentant este contribuabil mijlociu.

Nu vor fi selectati drept contribuabili mijlocii:
- institutiile publice
- contribuabilii in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului
- contribuabilii declarati inactivi.

Lista marilor contribuabili administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili si lista nominala a contribuabililor mijlocii se vor aproba prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice - portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

 


Autor: Irina Dumitrescu
Economist
Experienta:
- 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale
Expert contabil, CECCAR BUCURESTI


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contribuabili mijlociicontribuabili mari20161 februarie 2016criteriul de bazacifra de afaceri


Data aparitiei: 04 Ianuarie 2016

Votati articolul "Analiza zilei cu Irina Dumitrescu: Administrarea contribuabililor mari si mijlocii in 2016":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X