In cazul urmator, vom vedea care este monografia contabila pentru un sediu permanent din Germania, cu mentiunea ca acest sediu permanent este inregistrat ca platitor de impozite si taxe in statul strain, inclusiv cod de TVA de Germania. Obiectul de activitate al sediului permanent este constructii civile.
Contabilitatea unui sediu permanent din afara teritoriului Romaniei deschis de o societate din Romania se organizeaza similar oricarei societati comerciale din Romania, pana la inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri.
Astfel, pentru organizarea contabilitatii sediului respective trebuie utilizate conturile contabile reglementate prin O.M.F.P. nr. 1802 din 29 decembrie 2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, astfel incat rulajelele acestor conturi sa poata fi preluate in balanta societatii din Romania.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Referitor la TVA aferenta operatiunilor economice desfasurate de sediul permanent, toate drepturile si obligatiile legate de TVA in relatia cu autoritatea fiscala din Germania, nu trebuie organizate cu ajutorul conturilor 4426, 4427, 4423 si 4424.
Pentru decontarile cu bugetul de stat din Germania in legatura cu TVA deductibila si TVA colectata, inclusiv pentru TVA de plata sau TVA de rambursat aferenta operatiunilor realizate pe teritoriul Germaniei, trebuie utilizate conturi analitice distincte, de exemplu contul 461 si 462.
Pentru sumele sau valorile materiale transmise intre societate si sediu permanent din Germania, trebuie utilizat contul 481 "Decontari intre unitate si subunitati", asa cum, pentru sumele sau valorile materiale transmise intre subunitatile aceleiasi societati trebuie utilizat contul 482 "Decontari intre subunitati". Atat contul 481, cat si contul 482, se debiteaza sau se crediteaza cu urmatoarele conturi, in functie de natura valorilor materiale primite sau transmise (materii prime, materiale, materiale consumabile, obiecte de inventar, marfuri, ambalaje): 301, 302, 303, 341, 361, 371, 381. Intre societatea din Romania si sediul permanent pot avea loc si facturari de servicii, caz in care, factura se inregistreaza dupa cum urmeaza:
- societatea din Romania:
481 = 704
"Decontari intre unitate si "Venituri din servicii prestate"
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
subunitati "
- sediul permanent:
628 = 481
"Alte cheltuieli cu serviciile "Decontari intre unitate si
prestate de terti" subunitati "
Inregistrarea evaluarii creantei societatii din Romania fata de sediul permanent din Germania se efectueaza prin cheltuielile cu diferentele nefavorabile de curs valutar:
665 = 481
"Cheltuieli privind "Decontari intre unitate
diferentele de curs valutar" si subunitati"
In mod similar, sediul permanent poate inregistra o diferenta favorabila de curs valutar aferenta datoriei fata de societatea din Romania:
481 = 765
"Decontari intre unitate si "Venituri din diferente favorabile
subunitati " de curs valutar"
De asemenea, contul 481 se debiteaza sau se crediteaza cu urmatoarele doua conturi 512, 531, in functie de modalitatea de incasare/plata a disponibilitatilor banesti, de exemplu:
481 = 5124
"Decontari intre unitate si "Conturi la banci in valuta"
subunitati "
Diferentele de curs valutar rezultate din decontarea creantelor si datoriilor in valuta, inregistrate la cursuri diferite, trebuie recunoscute in luna in care au loc decontarile, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.
Soldul debitor al contului 481 reprezinta sumele de incasat, iar soldul creditor, sumele datorate pentru operatiuni din cadrul unei entitati cu subunitati fara personalitate juridica.
Pentru preluarea rulajelor din balanta analitica a sediului permanent, in balanta analitica a societatii comerciale din Romania, se pot utiliza conturile 891 "Bilant de deschidere" (la societate) sau 892 "Bilant de inchidere" (la sediul permanent). Dupa preluarea rulajelor, se efectueaza inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli a societatii din Romania si se determina rezultatul fiscal trimestrial, pe baza Registrului de evidenta fiscala.
Persoana juridica romana calculeaza profitul impozabil la nivelul intregii societati in care au fost incluse, atat veniturile, cat si cheltuielile sediului permanent. Deci, pentru determinarea creditului fiscal aferent unui sediu permanent, societatea din Romania trebuie sa calculeze profitul impozabil si impozitul pe profit aferent sediului permanent, in conformitate cu prevederile fiscale din Romania. Suma impozitului pe profit platit in Germania reprezinta credit fiscal pentru societatea din Romania. Totusi, deducerea pentru impozitul pe profit platit catre autoritatea fiscala din Germania, nu poate depasi impozitul pe profit care s-ar fi datorat in Romania, pentru acelasi profit impozabil, calculat prin aplicarea cotei de impozit pe profit de 16%.
Documentul pe baza caruia se calculeaza deducerea din impozitul pe profit datorat in Romania (creditul fiscal) este documentul care atesta plata, confirmat de catre autoritatea fiscala straina.
La aplicarea regulilor privind determinarea impozitului pe profit se au in vedere si prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Germania, respectiv Legea nr. 29 din 16 ianuarie 2002 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Federala Germania pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital, semnata la Berlin la 4 iulie 2001, articolul 5 "Sediu permanent" pct. 3 "Un santier de constructii sau un proiect de constructii ori de instalare constituie sediu permanent numai daca dureaza mai mult de 12 luni. ".
Astfel, pentru sediul permanent se intocmeste o balanta analitica utilizand conturile din O.M.F.P. nr. 1802/2015.
Deci, sediul permanent din Germania trebuie sa conduca propria contabilitate conform reglementarilor contabile utilizate de catre societatea din Romania de care apartine, astfel incat societatea din Romania sa poata intocmi situatii financiare si raportari contabile care sa includa si activitatea sediului permanent din Germania. Din acest motiv, pentru organizarea contabilitatii, sediul permanent trebuie sa utilizeze aceleasi principii, reguli si politici contabile adoptate de catre societatea din Romania.
Asa cum se poate constata, contabilitatea unui sediul permanent nu este diferita de contabilitatea unei societati comerciale din Romania.
In alta ordine de idei, este posibil ca acel sediu permanent din Germania care apartine persoanei juridice din Romania sa fie obligat sa organizeze evidenta contabila conform legislatiei in vigoare in statul respectiv. In acest caz, contabilitatea respectiva se organizeaza conform legislatiei contabile din Germania, in euro, pentru toate operatiunile economice desfasurate in Germania.
De asemenea, sediul permanent din Germania trebuie sa aplice regulile fiscale din statul in care isi desfasoara activitatea.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal