In anul 2016 entitatile pot considera deductibile la determinarea rezultatului fiscal ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 30% din valoarea acestora daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
Ajustarile pentru deprecierea creantelor inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile sunt deductibile integral daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt detinute la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie, sau la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de:
- plan de rambursare a datoriilor;
- lichidare de active;
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- procedura simplificata;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
Astfel, conform noilor reglementari se pot constitui ajustari deductibile fiscal si in cazul creantelor detinute la o persoana fizica asupra careia este deschisa procedura de insolventa pe baza de plan de rambursare a datoriilor, lichidare de active sau procedura simplificata.
Incepand cu 01 ianuarie 2016 se pot deduce ajustarile pentru depreciere, daca sunt indeplinite conditiile mai sus redate, si pentru alte creante decat cele din vanzarea de produse, semifabricate, materiale, marfuri ori prestarea de servicii insa doar cele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2016.
A fost eliminata conditia includerii creantelor in veniturile impozabile. Astfel, ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt deductibile, in limita prevazuta de lege, la nivelul valorii creantelor neincasate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.
In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.
Ajustarile pentru deprecierea creantelor sunt luate in considerare la determinarea rezultatului fiscal incepand cu trimestrul in care sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.