Stabilim mai jos daca este obligatoriu ca pe factura sa fie inscris CNP-ul clientului persoana fizica, cu mentiunea ca, potrivit Codului fiscal, nu se stipuleaza expres aceasta cerinta, insa in Declaratia 394 lit. d) CNP-ul este cerinta de completare pentru clientul persoana fizica. Vom vedea astfel cum procedam in cazul in care clientul nu vrea sa comunice CNP-ul, iar societatea emite factura fara data respectiva, precum si ce sanctiuni pot fi aplicate societatii care a livrat si facturat bunurile vandute fara a inscrie CNP.
Intr-adevar sunt probleme cu acest CNP, speram sa fie modificat in acest sens ordinul respectiv. Nu cunosc, la aceasta data, sa exista sanctiuni cu privire la lipsei CNP in cazul facturilor emise catre persoanele fizice si nici in cazul in care declaratia 394 este incompleta.
Potrivit prevederilor art.319 alin (20) lit.f) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
f) denumirea/numele si adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum si codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala al beneficiarului, daca acesta este o persoana impozabila ori o persoana juridica neimpozabila;
Legiuitorul nu a prevazut in mod expres aceasta informatie , intrucat tranzactiile efectuate cu persoanele fizice presupun, in general, utilizarea casele de marcat fiscale , factura emitandu-se doar la solicitare.
Insa va recomand sa emiteti facturi in sistem simplificat, in situatia in care valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro sau valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mica de 400 euro (aceasta numai cu consultarea Comitetului TVA) care contin doar informatiile de la art.319 alin (21) din Codul fiscal, respectiv:
Facturile emise in sistem simplificat in conditiile prevazute la alin. (12) si (13) trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura in conformitate cu prevederile alin. (2), o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal