Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Vanzare cladiri. Care sunt implicatiile fiscale?

Data aparitiei: 17 Februarie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
vanzare cladiretvalegea 227/2015valoarea neamortizata

In cazul de mai jos, discutam despre o societate care a decis sa vanda o cladire folosita pana in prezent
pentru activitatea economica a firmei. Pretul de vanzare negociat este mai mic decat valoarea neamortizata a cladirii. In aceste conditii, stabilim in ce masura cheltuielile cu cedarea cladirii (valoarea neamortizata) este integral deductibila.

Din punctul de vedere al impozitului pe profit, este  considerata cheltuiala deductibila fiscal valoarea neamortizata a bunului de capital vandut. Conform prevederilor articolului 25 alin. (1) din Legea nr.227/2015 privind Noul Cod fiscal, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt considerate cheltuieli deductibile. Cheltuielile cu valoarea neamortizata a bunului de capital reprezinta cheltuieli aferente veniturilor obtinute din vanzare, indiferent de marimea acestora. Astfel, cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

Din punctul de vedere al TVA, pentru operatiunea de vanzare a mijlocului fix la o valoare mai mica decat valoarea ramasa neamortizata nu trebuie ajustata nici suma TVA dedusa initial la momentul achizitiei mijlocului fix.

In situatia prezentata nu exista obligatii de plata a TVA, cu exceptia sumei TVA colectate prin facturile de vanzare emise prin aplicarea cotei standard TVA de 20% la o baza de impozitare formata din valoarea de piata a bunurilor respective.

Conform definitiei preluate din Noul  Cod  fiscal, capitolul III, articolul 7 "Definitii ale termenilor comuni" la punctul 32, pretul de piata reprezinta suma care ar fi platita de un client independent unui furnizor independent in acelasi moment si in acelasi loc, pentru acelasi bun sau serviciu ori pentru unul similar, in conditii de concurenta loiala.
 

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabriela Ilicea - Economist si expert contabil


 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X