Analiza noastra are la baza situatia in care, potrivit art. 68 din Codul fiscal, reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente determinate in sistem real pe baza datelor din contabilitate:
(1) Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 69 si 70.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Astfel, vom vedea daca in cazul unui PFA platitor de TVA, sumele incasate de care se tine cont la calculul venitului sunt cu TVA in conditiile in care conform OMFP 170/2015 de la 1.03.2015 in Registrul Jurnal de Incasari si Plati se trec operatiunile in numerar inclusiv TVA.
Este adevarat ca de la data intrarii in vigoare a OMFP 170/2015, in Registrul – jurnal de incasari si plati se trec sumele totale inscrise pe documentele justificativ, inclusiv TVA, indiferent daca o PFA este sau nu platitoare de TVA.
Calculul venitului net anual, a impozitului pe venit si al contributiilor sociale trebuie facuta distinct, desigur lund in considerare sumele privind incasarile si platile efectuate fara TVA.
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual. Modelul si continutul Registrului de evidenta fiscala se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, care nu este publicat inca, in Monitorul Oficial.
Asadar, Registrul de evidenta fiscala se completeaza cu numai cu veniturile obtinute si cheltuielile efectuate, respectiv valorile inregistrate in documente justificative care sunt incasate (pentru venituri) si platite (pentru cheltuieli) fara TVA.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal, expert contabil si auditor financiar