Pe adresa redactiei a sosit recent o speta deosebit de interesanta din partea unei societati care doreste sa incheie un contract de inchiriere cu o societate din spatiul UE – Marea Britanie, referitoare la obligatia de a retine impozit pe nerezidenti.
Un lucru este cert, legislatia lasa loc de ambiguitati si determina o multime de controverse. In cazul prezentat mai sus, intrebarea adresata consultantilor este pertinenta: Societatea X doreste sa incheie un contract de inchiriere pentru 50 de servere cu o societate din Marea Britanie unde va fi pus programul informatic elaborat de societatea X. Serverele se afla in Marea Britanie. Cand se va factura aceasta chirie, societatea are obligatia de a retine impozit pe nerezidenti?
Cu ajutorul specialistului Justinian Cucu va punem la dispozitie un raspuns lamuritor.
In conformitate cu prevederile noul Cod fiscal aprobat prin Legea nr. 227/2015, veniturile platite nerezidentilor fac obiectul impunerii in Romania numai daca, potrivit art.223, se situeaza in lista veniturilor impozabile in Romania. In vederea identificarii tratamentului fiscal aplicabil veniturilor platite nerezidentului si descrise in cuprinsul intrebarii dvs. este mai intai necesara analiza notiunii de redeventa in conformitate cu prevederile art. 223 alin. (1) lit. d) coroborate cu ale art. 7 pct. 36 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. Este necesar de avut in vedere faptul ca potrivit in sfera definitiei redeventei se situeaza si platile de orice natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta pentru orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare. In aceste conditii venitul va fi supus impunerii potrivit art. 224 alin. (2) lit.d) din Codul fiscal cu o cota de 16% aplicata la venitul brut.
In acelasi timp, in baza prezentarii certificatului de rezidenta fiscala prezentat de catre societatea din Marea Britanie urmeaza sa fie incidenta definitia cuprinsa in Conventia pentru evitarea dublei impuneri incheiata intre Romania si Marea Britanie ratificata prin Decretul nr. 26/1976, prevazuta la art. 12 paragraful 4, precum si cota de 15% prevazuta la paragraful 2 al aceluiasi articol.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
In concluzie suma platita societatii britanice va face obiectul impozitarii in Romania, cota de impozit diferind in functie de aplicarea sau nu a Conventiei pentru evitarea dublei impuneri. Prezentarea certificatului va permite totodata aplicarea prevederilor art. 24 din Conventie, societatea nerezidenta obtinand credit fiscal pentru impozitul retinut la sursa in Romania.