In randurile de mai jos, subiectul analizei noastre il reprezinta o societate A din Romania, persoana impozabila, inregistrata ca platitoare de TVA, care are incheiat un contract de proiectare cu o societate B din Germania pentru o constructie in Orientul Mijlociu. La randul sau, societatea A din Romania subcontracteaza o parte din lucrarile de proiectare care o societate C din Romania, de asemenea persoana impozabila platitoare de TVA. Prestarea de servicii de catre societatile A si C se va efectua atat la sediul societatii A (Romania) la sediul beneficiarului B (Germania), dar si al clientului final din Orientul Mijlociu.
Vom raspunde urmatoarelor intrebari:
"Cum trebuie sa factureze societatea C catre A, dar si societatea A catre beneficiarul B din punct de vedere al TVA-ului? Ce alte aspecte din punct de vedere fiscal ar trebui avute in vedere pentru societatile A si C din Romania?
Locul prestarii serviciilor se stabileste in conformitate cu prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. Operatiunea nu se incadreaza la exceptiile prevazute la art. 278.
Astfel, societate C va factura cu tva serviciile prestate catre societatea A. Pentru societatea A, respectivele cheltuieli cu serviciile executate de C vor fi asimilate cheltuielilor accesorii pentru facturarea catre societatea B din Germania.
Astfel, societatea A va factura serviciile scutit conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal
catre societatea B din Germania si va declara operatiunea in declaratia 390, fiind prestare de servicii intracomunitara.
Pentru serviciile prestate efectiv pe teritoriul Germaniei, societatea A va prezenta clientului B certificat de rezidenta fiscala, pentru a preintampina retinerea impozitului pe nerezidenti pentru serviciile obtinute din Germania.
"ART. 278 - Locul prestarii de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. in absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita."

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil