In analiza de mai jos, subiectul nostru il reprezinta un client strain care si-a desemnat un reprezentant fiscal in Romania in ce priveste TVA-ul. Astfel, pe facturile societatii din Romania catre firma straina sunt inscrise datele clientului din UE si CIF-ul obtinut de acesta in Romania referitor la TVA.
Vom vedea daca se va trece obligatoriu pe factura, in afara de CIF-ul atribuit de Ministerul Finantelor din Romania, obtinut de clientul strain, si CIF-ul (activitatii de baza) al firmei desemnate ca reprezentant fiscal.
"Datele minime obligatorii de trecut pe factura sunt enumerate de prevederile regasite la art. 319 din Codul fiscal. Printre aceste date se remarca denumirea, adresa beneficiarului si codul de inregistrare fiscala, chiar daca acest cod este obtinut prin reprezentantul fiscal. Legiuitorul a impus si mentionarea in factura a codului de inregistrare fiscala obtinut de reprezentantul fiscal pentru activitatile economice ale acestuia, conform pct. g) alin. (20) al aceluiasi articol:
“Factura cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
g) denumirea/numele beneficiarului care nu este stabilit in Romania și care și-a desemnat un reprezentant fiscal, precum și denumirea/numele, adresa si codul de inregistrare prevazut la art. 316 ale reprezentantului fiscal".
Devine astfel obligatorie existenta pe factura a datelor proprii reprezentantului fiscal, chiar daca atat societatea straina cat si reprezentantul acesteia sunt 2 subiecte diferite de impozitare.
Raspuns oferit pentru
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025 Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025 Examen Consultant Fiscal 2025