email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cesiune creante restante. Cum se poate efectua schimbarea fara a scoate clientul din portofoliu?

cesiune creantecredite restantecesiune IFNrecuperare creante

In ce priveste cesiunea de creante, mai multe societati au de intampinat situatii dificile, iar explicatii pertinente aferente unor astfel de cazuri se pot dovedi oricand utile. Astfel, am ales ca exemplu o societate, institutie financiara nebancara, care acorda credite persoanelor fizice. Atunci cand clientii nu-si achita ratele la data scadenta, acestea devin restante. Vom vedea in ce masura IFN-ul sa cesioneze catre o firma de recuperare creante doar ratele restante, pastrand clientul in portofoliu, precum si care vor fi monografia contabila si impactul fiscal.

Potrivit art. 70 din OuG 50/2010 in cazurile in care drepturile creditorului in temeiul unui contract de credit sau contractul insusi se cesioneaza unei terte persoane, consumatorul are dreptul sa invoce impotriva cesionarului orice mijloc de aparare la care putea recurge impotriva creditorului initial, inclusiv dreptul la compensare.

Consider ca la depasirea scadentelor, cesiunea se poate face conform contractelor incheiate pentru toate sumele datorate, nu numai pentru rate.   
 
Creantele cesionate pentru care au fost constituite ajustari pentru depreciere  se inregistreaza in contul 667. Creantele scoase din activ inclusiv prin cesiune care nu au facut obiectul ajustarii penru depreciere se inregistreaza in contul 668.

Pentru creantele pentru care exista ajustari pentru depreciere constituite la scoaterea din evidenta a creantelor se vor relua pe venituri  si ajustarile constituite.
 
Potrivit pct. 13 lit. i) din normele de aplicare a art. 25 din Codul Fiscal
sunt cheltuieli deductibile cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii.
 
Potrivit art. 25 alin. 4 lit. h) din Codul Fiscal nu sunt

cheltuieli deductibile  pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26 , precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;  
6. au fost incheiate contracte de asigurare;
 
Art. 26 alin (1) lit. d) prevede ca sunt deductibile provizioanele specifice, constituite de institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general tinut de Banca Nationala a Romaniei, de institutiile de plata persoane juridice romane care acorda credite legate de serviciile de plata, de institutiile emitente de moneda electronica, persoane juridice romane, care acorda credite legate de serviciile de plata, precum si provizioanele specifice constituite de alte persoane juridice, potrivit legilor de organizare si functionare.
 
Art. 23 lit d) din Codul Fiscal prevede ca sunt venituri neimpozabile veniturile din anularea, recuperarea, inclusiv refacturarea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere.
 
Veniturile din cesionarea creantelor sunt venituri impozabile. In masura in care vanzarea creantelor nu se realizeaza in pierdere cheltuielile aferente scoaterii din gestiune a creantelor sunt cheltuieli deductibile indiferent daca acestea au fost acoperite de provizion sau nu, conform pct. 13 lit. i)  din Norme nefiind considerate pierderi astfel incat sa fie incadrate in prevederile art. 25 (4) lit. h).
 
In plus, in cazul cesiunii de creante exista si un venit realizat din cesiune astfel incat cheltuielile efectuate sunt aferente realizarii acestor venituri.
 
Ca urmare a cesionarii creantelor provizioanele constituite raman fara obiect si se anuleaza prin reluarea pe venituri. In masura in care la constituire cheltuielile au fost deductibile, la anularea provizioanelor veniturile sunt impozabile.

Veniturile din anularea provizioanelor sunt venituri impozabile in masura in care cheltuiala aferenta constituirii acestora a fost deductibila.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - auditor financiar


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cesiune creantecredite restantecesiune IFNrecuperare creante


Data aparitiei: 13 Septembrie 2016

Votati articolul "Cesiune creante restante. Cum se poate efectua schimbarea fara a scoate clientul din portofoliu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X