email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sesiune online ANAF: Intrebari si raspunsuri privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor

sesiune anafimpozitul pe veniturile microintreprinderilorcota impozitformularul 010declaratia 010

In luna septembrie, ANAF a organizat o noua sesiune online de consultanta referitoare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Totodata, ANAF reaminteste ca microintreprinderea este persoana juridica romana care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) a realizat venituri, altele decat cele obtinute din:
- activitati in domeniul bancar;
- activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
- activitati in domeniul jocurilor de noroc;
- activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

b) a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

e) nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu pentru persoanele juridice care indeplinesc conditiile de microintreprinderi mentionate mai sus.

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt:
- 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati, inclusiv;
- 2% pentru microintreprinderile care au un salariat;
- 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.


Regasiti mai jos unele dintre cele mai interesante si utile intrebari si raspunsuri din cadrul acestei sesiuni:

Intrebare contribuabil: O societate platitoare de impozit pe venit care desfasoara activitate de bar,incheie un contract de asociere in participatiune pentru jocuri de noroc (exploatare in comun jocuri de noroc, societatea in speta pune la dispozitie spatiul in care se desfasoara in continuare si activitatea de bar). Trebuie aceasta societate sa treaca la impozit pe profit? Ce documente trebuie sa depuna in vederea modificarii vectorului fiscal?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Persoanele juridice romane care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc nu pot aplica sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii, acestea fiind obligate la plata impozitului pe profit.

Modificarile ulterioare ale datelor din declaratia de inregistrare fiscala, respectiv schimbarea sistemului de impunere in cazul dvs,. trebuie aduse la cunostinta organului fiscal central, in termen de 15 zile de la data producerii acestora, prin completarea si depunerea formularului 010 -Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Microintreprinderile care in cursul unui trimestru incep sa desfasoare activitati in domeniul jocurilor de noroc datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv.

 

Intrebare contribuabil: Buna ziua, va rog sa-mi confirmati urmatoarea situatie deoarece din codul fiscal nu pare foarte clar: in cazul in care o microintreprindere platitoare de impozit pe venit a depasit in cursul anului, de exemplu, in luna aprilie 2016 ponderea de 20 % din venituri din consultanta, depune 010 si trece la impozit pe profit incepand cu 01.01.2016.

Daca ulterior trecerii la impozitul pe profit, nu mai inregistreaza venituri din consultanta, ci din vanzari si procentual veniturile din consultanta nu mai reprezinta decat 5 % din total venituri la luna august 2016, microintreprinderea pastreaza regimul de impozitare pe profit si nu mai revine la impoziitul pe venit?


Raspuns oferit  de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Buna ziua. Din cele mentionate de dvs. rezulta ca, in cursul anului 2016, microintreprinderea nu a mai indeplinit conditia referitoare la veniturile obtinute din activitatea de consultanta, si ca urmare va trece la sistemul de impozitare pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta pentru aceasta activitate. Sistemul de impunere pe profit se pastreaza tot anul fiscal.

Trecerea la sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se face numai in functie de indeplinirea cumulativa a conditiilor prevazute la art.47 din Codul fiscal, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent.


Intrebare contribuabil: Pentru a beneficia de impozitare 1% angajatii trebuie sa fie pe 8 ore? Cum se calculeaza daca societatea are mai multi angajati part-time?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Cota de impozit pe venitul microintreprinderilor este de 1% pentru microintreprinderile care au peste 2 salariati cu norma intreaga, inclusiv.

Conditia privind salariatii se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi.

 

Intrebare contribuabil: Buna ziua, daca o microintreprindere are in concediu fara plata 2 salariati cu norma intrega de 8 ora ce procent va aplica?

Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Daca salariatii dumneavoastra sunt persoanele angajate cu contract individual de munca cu norma intreaga/cu echivalent al normei intregi, chiar daca se afla in situatii de suspendare a raporturilor de munca cu respectarea prevederilor Codului muncii referitoare la acordarea concediului fara plata, sunt considerati salariati ai microintreprinderii angajatoare si sunt luati in calcul la stabilirea numarului de salariati si a cotei de impozitare a veniturilor microintreprinderii. Astfel, cota de impozitare pe veniturile microintreprinderilor este de 1% pentru microinreprinderile care au 2 salariati, inclusiv.


Intrebare contribuabil: O microintreprindere care incepe la Registrul Comertului procedura de dizolvare si lichidare (publica hotararea AGA ) in luna septembrie 2016 trebuie sa treaca la impozitul pe profit (daca da, va rog sa precizati incepand de cand) sau poate ramane microintreprindere?


Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Daca la 31 decembrie 2016 microintreprinderea respectiva se afla inca in procedura de dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii, atunci aceasta devine platitoare de impozit pe profit incepand cu 1 ianuarie 2017, avand obligatia de a comunica organului fiscal competent schimbarea sistemului de impunere prin depunerea fomularului 010 pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, respectiv 2017.

Daca microintreprinderea respectiva se dizolva cu lichidare, potrivit legii, in cursul aceluiasi an in care a inceput lichidarea, atunci aceasta nu isi modifica sistemul de impunere, si are obligatia sa depuna declaratia de impozit pe veniturile microintreprinderilor (formular 100) si sa plateasca impozitul aferent pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.


Intrebare contribuabil: Daca o microintreprindere depaseste plafonul de 100.000 euro la 15.09.2016, care este termenul pana la care depune Declaratia 010, 30.09.2016 sau 15.10.2016?


Raspuns oferit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala:

Avand in vedere prevederile art.88 alin.(1) din Codul de procedura fiscala, modificarea datelor din declaratia de inregistrare fiscala se declara in 15 zile de la data producerii acestora consideram ca, daca microintreprinderea inregistreaza depasirea plafonul de venituri de 100.000 euro pe data de 15 09.2016, atunci, pana la data de 30.09.2016 aceasta trebuie sa completeze si sa depuna la unitatea fiscala competenta formularul 010 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica".



 


de Miruna Petrache

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sesiune anafimpozitul pe veniturile microintreprinderilorcota impozitformularul 010declaratia 010


Data aparitiei: 16 Septembrie 2016

Votati articolul "Sesiune online ANAF: Intrebari si raspunsuri privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 3.38 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X