email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din chirii: cum se impoziteaza in 2024 si ce declaratii se depun la ANAF

Venituri din chirii: cum se impoziteaza in 2024 si ce declaratii se depun la ANAF
venituri din chiriiimpozit chirii 2024d100cota impozit chirie

Noul sistem de impozitare pentru persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, altele decat cele din arendarea bunurilor agricole si din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte detinute personal, a fost introdus incepand cu data de 1 ianuarie 2024 prin OUG 115/2023.

Impozit chirii 2024 - studiu de caz

Pornim de la urmatorul exemplu practic: "Potrivit noilor reglementari, din 2024 obligatia declararii si virarii impozitului pe chirie nu mai revine proprietarului, ci chiriasului. Avem un contract de inchiriere, noi in pozitia de chirias, proprietarul este o persoana fizica. Va rugam sa ne precizati in ce declaratie fiscala se declara acest impozit, in ce cont de virament se face plata, si cum se procedeaza in situatia in care pe acelasi contract de inchiriere suntem trecuti trei chiriasi persoane juridice, fiecare cu o suma diferita, in functie de suprafata. Isi declara si plateste fiecare pentru partea lui?"

Venitul brut este compus din totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, stabilite conform contractului dintre parti.

Venitul brut se majoreaza cu valoarea cheltuielilor ce cad in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal, conform dispozitiilor legale, daca acestea sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

Firma dvs. functioneaza intr-un spatiu inchiriat? Atentie, de la 1 ianuarie chiria pe care o platiti are un nou tratament fiscal!
Aflati aici totul despre modificarile aduse de OUG nr. 115/2023, cu aplicare de la 1 ianuarie 2024!

In cazul in care chirie reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut se determina pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ziua precedenta celei in care se efectueaza plata.

Venitul net din cedarea folosintei bunurilor se stabileste la fiecare plata, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20%.

Impozit pe chirii = (Chirie lunara 20% cheltuieli forfetare) x 10% cota de impozit

Persoanele juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au responsabilitatea de a calcula, retine, declara si plati impozitul corespunzator sumelor platite.

Impozitul, calculat la o cota de 10%, se retine la sursa si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Proprietarul si chiriasul pot conveni asupra constituirii unui fond de garantie, echivalent cu una pana la trei luni de chirie sau in conformitate cu alte criterii stipulate in contract.

Acest fond nu reprezinta o plata in avans a chiriei, ci o asigurare pentru proprietar impotriva unor cheltuieli neprevazute sau nerespectarea conditiilor contractuale de catre chirias.

Fondul de garantie trebuie restituit chiriasului la sfarsitul contractului, conditionat de respectarea tuturor obligatiilor contractuale.

La finele lunii respective, firma va inscrie impozitul pe chirii, calculat si retinut de la proprietar, intr-o declaratie fiscala (D100) pe care o va depune la ANAF si va achita acel impozit pana la data de 25 a lunii urmatoare. Pentru ianuarie 2024 termenul e 25.02.2024.

De asemenea, firma va depune, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui in care a platit chiriile, o declaratie informativa cu chiriile platite si impozitul retinut, cumulate pe proprietari si an.

Probabil va exista o modificare a declaratiei 100 si o pozitie distincta. La fel la 205.


Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din chiriiimpozit chirii 2024d100cota impozit chirie


Data aparitiei: 29 Ianuarie 2024

Votati articolul "Venituri din chirii: cum se impoziteaza in 2024 si ce declaratii se depun la ANAF":
Rating:

Nota: 3.31 din 5 din 8 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X