email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Atentie la modificarile din Declaratia 394. Se completeaza integral din octombrie

declaratia 394d 394completare d 394depunere declaratia 394

Declaratia 394 a trecut prin mai multe modificari in acest an, iar odata cu OPANAF 2264/2016 s-au stabilit noi modalitati de depunere in ce priveste forma si continutul formularului D 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" care se depune pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national.

Pentru mediul de afaceri, completarea D 394 constituie insa o provocare, mai ales ca unele dintre modificarile efectuate nu simplifica munca celor care vor avea de completat acest formular.

Nu uitati ca in perioada octombrie - noiembrie apare modificarea anuntata de MFP, urmand sa se treaca de la depunere in forma simplificata (chiar si asa, o declaratie poate avea si 800 linii), la depunere, pentru prima oara, in forma integrala. Gasiti si aici EXPLICATII NOI!

Regula generala: Formularul 394 se depune obligatoriu de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana.

Declaratia 394 se depune in felul urmator:

a) pentru perioada 1 iulie 2016-30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr.1 la ordin; Astfel, pentru perioada 1 iulie- 30 septembrie, declaratia partiala se depune la finalul lui octombrie.

b) incepand cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national. Astfel, pentru perioada incepand cu 1 octombrie, declaratia integrala se depune integral la finalul lui noiembrie.


Cine depune formularul 394

a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata TVA este furnizorul/prestatorul conform art.307, alin.(1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art.331 din Codul fiscal.

Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare, sau cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.

ATENTIE! Daca doriti sa printati documentul, descarcati AICI Pdf-ul (8 pagini).
 

De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila sl TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319, alin.(12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;

- valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal.

RECOMANDARILE NOASTRE:

Declaratia 394, dosar de 8 pagini si toate informatiile utile pentru completare si depunere
 

Dosar Formularul 394: Un nou termen de depunere (INCLUDE SI STIRI DIN 2016 DESPRE D394)
 

b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.316 din Codul fiscal care realizeaza in Romania achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art.275, respectiv art.278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art.307, alin.(2), (3), (5) si (6) si art.331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare",
- borderourile de achizitii de bunuri,
- filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice,
- contracte incheiate cu persoane fizice,
- alte documente.

De asemenea, in declaratie se inscriu:
- valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319, alin.(12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scepuri de TVA al beneficiarului.

Important: Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.

Termen de depunere: pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare (respectiv perioada fiscala declarata pentru depunerea formularului 300 "Decont de "TVA": luna/trimestru, etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie, dupa caz.

Gasiti AICI mai multe informatii privind completarea corecta a declaratiei 394 si alte informatii utile pentru depunerea D 394.


de Miruna Petrache

NOUTATI Contabile 2024

Atentie! S-a modificat legislatia privind impozitul minim pe cifra de afaceri


Important!
Incepand cu 1 ianuarie 2024, firmele cu o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro in anul precedent si care in anul de calcul determina un impozit pe profit mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) sunt obligate sa plateasca un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%.

Problema e ca aceasta modificare, introdusa prin Legea nr. 296/2023, lasa loc de interpretari.

Explicatii complete si solutiile optime, in lucrarea Impozitul minim pe cifra de afaceri. Fiscalitate aplicata. 

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394d 394completare d 394depunere declaratia 394


Data aparitiei: 29 Septembrie 2016

Votati articolul "Atentie la modificarile din Declaratia 394. Se completeaza integral din octombrie":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X