Declaratia 394 a trecut prin mai multe modificari in acest an, iar odata cu OPANAF 2264/2016 s-au stabilit noi modalitati de depunere in ce priveste forma si continutul formularului D 394 - "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA" care se depune pentru operatiunile efectuate pe teritoriul national.
Pentru mediul de afaceri, completarea D 394 constituie insa o provocare, mai ales ca unele dintre modificarile efectuate nu simplifica munca celor care vor avea de completat acest formular.
Nu uitati ca in perioada octombrie - noiembrie apare modificarea anuntata de MFP, urmand sa se treaca de la depunere in forma simplificata (chiar si asa, o declaratie poate avea si 800 linii), la depunere, pentru prima oara, in forma integrala. Gasiti si aici EXPLICATII NOI!
Regula generala: Formularul 394 se depune obligatoriu de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care trebuie sa declare livrarile de bunuri, prestarile de servicii si achizitiile de bunuri si servicii realizate pe teritoriul Romaniei catre/de la orice persoana.
Declaratia 394 se depune in felul urmator:
a) pentru perioada 1 iulie 2016-30 septembrie 2016, numai pentru operatiunile desfasurate cu persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania si se completeaza informatiile din cartusele A-C din anexa nr.1 la ordin; Astfel, pentru perioada 1 iulie- 30 septembrie, declaratia partiala se depune la finalul lui octombrie.
b) incepand cu data de 1 octombrie 2016, declaratia se va completa integral, pentru toate operatiunile efectuate pe teritoriul national. Astfel, pentru perioada incepand cu 1 octombrie, declaratia integrala se depune integral la finalul lui noiembrie.
Cine depune formularul 394
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata TVA este furnizorul/prestatorul conform art.307, alin.(1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art.331 din Codul fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Declaratia se depune pentru orice operatiune taxabila in Romania pentru care este emisa o factura, inclusiv pentru avansuri, precum si pentru operatiunile la care se aplica sistemul TVA la incasare, sau cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare", indiferent de data la care intervine exigibilitatea TVA.
ATENTIE! Daca doriti sa printati documentul, descarcati AICI Pdf-ul (8 pagini).
De asemenea, in declaratie se inscriu:
- baza impozabila sl TVA aferente facturilor emise prin autofacturare;
- valoarea totala a bonurilor fiscale, inclusiv facturile simplificate si bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319, alin.(12), (13) si (21) din Codul fiscal, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
- valoarea totala a documentelor emise pentru livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care nu exista obligatia emiterii unei facturi si nici a bonului fiscal.
RECOMANDARILE NOASTRE:
Declaratia 394, dosar de 8 pagini si toate informatiile utile pentru completare si depunere
Dosar Formularul 394: Un nou termen de depunere (INCLUDE SI STIRI DIN 2016 DESPRE D394)
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art.316 din Codul fiscal care realizeaza in Romania achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art.275, respectiv art.278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art.307, alin.(2), (3), (5) si (6) si art.331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.
Declaratia trebuie sa contina facturile care au fost primite in perioada de raportare, inclusiv cele care au inscrisa mentiunea "taxare inversa" sau "TVA la incasare",
- borderourile de achizitii de bunuri,
- filele din carnetele de comercializare a produselor din sectorul agricol in cazul achizitiilor efectuate de la persoane fizice,
- contracte incheiate cu persoane fizice,
- alte documente.
De asemenea, in declaratie se inscriu:
- valoarea totala a facturilor simplificate si a bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate conform prevederilor art.319, alin.(12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca au inscris codul de inregistrare in scepuri de TVA al beneficiarului.
Important: Nu se inscriu achizitiile intracomunitare de bunuri si servicii pentru care exista obligativitatea inscrierii in declaratia 390.
Termen de depunere: pana in data de 30 inclusiv a lunii urmatoare incheierii perioadei de raportare (respectiv perioada fiscala declarata pentru depunerea formularului 300 "Decont de "TVA": luna/trimestru, etc.), inclusiv daca in aceasta perioada nu au fost realizate operatiuni de natura celor care fac obiectul declaratiei. in cazul in care perioada de raportare este luna calendaristica, termenul de depunere a declaratiei pentru luna ianuarie este pana la data de 28, respectiv 29 februarie, dupa caz.
Gasiti AICI mai multe informatii privind completarea corecta a declaratiei 394 si alte informatii utile pentru depunerea D 394.