Legea privind impozitul specific a fost recent promulgata de presedinte, urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial. Legea 170/2016 privind impozitul specific se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2017, cu mentiunea ca fac exceptie de la plata acestui tip de impozit societatile care nu au in obiectul principal si nici secundar de activitate unul dintre codurile CAEN prezentate mai jos.
Retinem ca prin noua lege impozitul specific anual e definit ca fiind impozitul datorat de contribuabilii care au inscrisa ca activitate principala sau secundara activitatea corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1;
Alte definitii importante:
2 ) complex hotelier - structura de primire turistica cu functiuni de cazare care pentru obtinerea certificatului de clasificare include in perimetrul ei alte activitati, dar cel putin una clasificata ca impusa aferenta codurilor CAEN 5610 si/sau 5630, si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: (i) sunt exploatate de aceeasi persoana juridica romana; (ii) inregistreaza distinct in evidenta contabila operatiunile efectuate; (iii) nu include activitatile aferente codurilor CAEN 5621 si 5629 ;
3.) suprafata utila comerciala/de servire pentru codurile CAEN 5610 - "Restaurante" si 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor" - suma suprafetelor saloanelor, teraselor si gradinilor de vara, conform certificatului de clasificare/autorizatie;
4 ) suprafata utila de desfasurare a activitatii specifice codurilor CAEN 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a." - suprafata totala construita, conform certificatului de clasificare/autorizatiei;
5 ) unitate - locatia unde se desfasoara activitatea economica si care este infiintata, inregistrata si functioneaza in conformitate cu legislatia Romaniei.
Astfel, conform art. 3 din lege, sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, denumit in continuare impozit specific persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii de la art 3 :
Art.3. :
a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1;
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Societatile care au inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare urmatoarelor codurilor CAEN vor plati de la 1 ianuarie 2017 impozit specific:
5510-"Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520-"Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530-"Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 -"Alte servicii de cazare",
5610-"Restaurante",
5621-"Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629-"Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630-"Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".
Totodata, legea cuprinde si trei formule de calcul diferite pentru trei tipuri de activitati:
- restaurante (CAEN 5610), catering (CAEN 5621) sau alte servicii de alimentatie publica (CAEN 5629)
- baruri (CAEN 5630)
- hoteluri (CAEN 5510), facilitati de cazare pentru vacante si perioade scurte (CAEN 5520), parcuri, rulote, campinguri (CAEN 5530), alte servicii de cazare (CAEN 5590)
ANUL FISCAL/PERIOADA IMPOZABILA
Art.4.–(1) Anul fiscal este anul calendaristic.
(2) Cand un contribuabil se infiinteaza sau inceteaza sa mai existe in cursul unui an fiscal, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat
REGULI GENERALE DE APLICARE A IMPOZITULUI SPECIFIC
Conform art. 5, contribuabilii care se infiinteaza in cursul anului, inclusiv contribuabilii nou-infiintati ca efect al unor operatiuni de reorganizare efectuate potrivit legii, si care au inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1 platesc impozitul specific, incepand cu anul urmator infiintarii, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art.3.
ATENTIE! Persoanele juridice romane nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute la art.3, cu exceptiile prevazute de prezenta lege.
De asemenea, retineti ca acei contribuabili care au mai multe unitati determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa corespunzatoare codului CAEN.
Proiectul de lege poate fi consultat AICI.
Despre acest proiect am scris in decursul anului si AICI.
Contribuabilii care desfasoara mai multe activitati cu codurile CAEN prevazute la art.1, cu exceptia celor care desfasoara activitati prin intermediul unui complex hotelier, determina impozitul specific prin insumarea impozitului stabilit potrivit art.6, pentru fiecare activitate desfasurata.
In situatia in care, intervin modificari datorate inceperii/incetarii unei activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1 sau intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei ramase din an/perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
In situatia in care se infiinteaza o noua unitate cu activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art.1, incepand cu semestrul urmator, contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific aferent perioadei ramase din an potrivit prevederilor alin. (5).
In situatia in care un sat, o comuna sau o statiune turistica de interes local dobandeste statutul de statiune turistica de interes national, contribuabilii stabiliti in aria de administrare a acesteia vor plati impozitul specific la nivelul stabilit pentru sate/comune/statiuni de interes local pentru inca 3 ani de la dobandirea statutului de statiune turistica de interes national.