Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila.
* Pentru mijloace de transport de persoane care au cel mult 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, din categoria M1, astfel cum sunt definite in Reglementarile privind omologarea de tip si eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, precum si omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei nr. 211/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielil cu amortizarea sunt deductibile, pentru fiecare mijloc de transport, in limita a 1.500 lei/luna.
Sunt exceptate de la deductibilitatea limitata a amortizarii fiscale mijloacele de transport care se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
b) vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii, precum si pentru test drive si pentru demonstratii;
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
d) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchiriere catre alte persoane, transmiterea dreptului de folosinta, in cadrul contractelor de leasing operational sau pentru instruire de catre scolile de soferi.
In aplicarea celor de mai sus:
- la momentul scaderii din gestiune a mijloacelor de transport din categoria M1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila in limita a 1.500 lei inmultita cu numarul de luni ramase de amortizat din durata normala de functionare stabilita de contribuabil potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Valoarea care excede nivelului de deductibilitate este nedeductibil la calculul rezultatului fiscal.
- cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitati economice, respectiv sunt cheltuieli deductibile fiscal la calculul rezultatului fiscal.
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Prin casarea unui mijloc fix se intelegea operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.
* Pentru mijloacele de transport marfa - autoutilitare - din categoria N1, valoarea ramasa neamortizata este deductibila integral la calculul rezultatului fiscal.
Nota: In vederea analizei deductibilitatii amortizarii fiscale la calculul rezultatului fiscal sau la calculul venitului net anual, regulile privind limitarea deducerii fiscale a amortizare trebuie respectate atat de catre platitorii de impozit pe profit, cat si de catre prsoanele fizice care desfasoara activitati independente.
Art. 28 alin. (17), (14) din Cod fiscal, pct. 29 si pct. 27 din norme
Art. 68 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, pct. 7 (7)