Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Altele

Notificati ANAF pana la 31 martie daca platiti impozit specific in 2017! Amenzi de 5.000 lei in caz contrar!

Data actualizarii: 30 Martie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
impozitul specificnotificare anafdeclaratia 010impozit specificcaenhoreca

Noile norme metodologice care clarifica aplicarea impozitului in 2017 au fost publicate de Ministerul de Finante saptamana aceasta. Despre conditiile de aplicare si exemplele de calcul oficiale am scris pe larg AICI.

Atentie! Toate firmele care aplica impozitul specific in 2017 trebuie sa notifice ANAF pana la data de 31 martie a.c. pentru a nu plati, in caz contrar, o AMENDA de pana la 5.000 lei!

Entitatile platitoare de impozit pe profit sunt OBLIGATE la plata impozitului specific, daca la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

    a) aveau inscrisa in actele constitutive, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile aferente codurilor CAEN prevazute mai sus;

    b) nu se afla in lichidare.

Aceste firme au obligatia sa notifice ANAF pana pe 31 martie 2017 in ce priveste aplicarea impozitului specific in 2017, prin depunerea formularului 010.

ATENTIE! Cu toate acestea, in normele metodologice publicate recent se clarifica faptul ca desi o societate platitoare de impozit pe profit are in actul constitutiv o activitate care se incadreaza la plata impozitului specific, aceasta va fi scutita de impozitul specific daca NU deruleaza in mod efectiv activitatea respectiva. Cu alte cuvinte, daca o firma are trecuta ca activitate secundara "facilitati de cazare", "restaurante" sau "baruri", dar nu detine niciun astfel de loc de cazare, restaurant sau bar din care sa obtina venituri, firma nu va plati impozit specific.

Va reamintim ca platesc impozit specific firmele care aveau la 31 decembrie 2016, inscrise in actul constitutiv, ca activitate principala sau secundara, una dintre urmatoarele activitati corespunzatoare codurilor CAEN de mai jos:

    5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare";
    5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata";
    5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere";
    5590 - "Alte servicii de cazare";


    5610 - "Restaurante";
    5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente";
    5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.";
    5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Declaratia 010 se depune de aceste firme pana la 31 martie anul curent!

Noile reglementari impun ca societatile din aria HORECA, platitoare de impozit pe profit anul trecut,  cu cifra de afaceri de peste 100.000 euro anul trecut, sa aplice impozitul specific in acest an si sa notifice organele fiscale privind aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.

ATENTIE! Societatile platitoare de impozit pe venituri microintreprindere in 2016, precum si societatile platitoare de impozit pe profit care la 1 ianuarie 2017 s-au incadrat la impozit microintreprindere vor pastra si in 2017 regimul de impozitare pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca se desfasoara  activitati incadrate la impozitul specific.


Termene oficiale de plata pentru impozitul specific in 2017:

Declararea si plata impozitului specific se fac semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului pentru care se datoreaza impozitul:

    25 iulie 2017 - plata primei transe (Sem. I 2017);
    25 ianuarie 2018 - plata celei de-a doua transe (Sem. II 2017).

Cine va plati impozit in REGIM MIXT?

Impozitarea mixta se va aplica in urma unor metode distincte de calcul. Vorbim de doua tipuri de impozite platite separat, dar care se supun astfel unui regim de impozitare mixta. Astfel, firmele de mai sus vor plati un impozit in regim mixt dupa cum urmeaza:

-  impozitul specific pentru veniturile din activitatile corespunzatoare celor 8 coduri CAEN amintite mai sus, prevazute de Legea nr. 170/2016;
-    impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activitati.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X