Punem accent in analiza de mai jos pe o cota gresita de TVA aferenta unui articol de transport international. Pentru ca astfel de erori au nevoie de corectare imediata, vom vedea care sunt procedurile de urmat:
"Dintr-o eroare la setarea unei case de marcat s-a gresit cota de TVA la articolul de transport international persoane care a fost setat cu TVA 19%. S-au emis o serie de bonuri fiscale cu 19% si s-a incasat TVA aferenta de la clienti. Care sunt procedurile corecte de reglare a acestei situatii atat in contabilitate cat si in ceea ce priveste casa de marcat?"
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Deoarece este vorba de prestari de servicii pentru care s-a incasat TVA cu bon fiscal de la persoane fizice, nu este posibila corectia avand in vedere ca art. 330 din Codul fiscal permite efectuarea corectiilor numai in cazul facturilor, iar art. 33 lit. B.c din Normele metodologice de aplicare a OUG 28/1999, aprobate prin HG 479/2003, republicata prevede posibilitatea de corectie a erorilor numai inainte de emiterea bonului fiscal si numai sub conditia ca valoarea totala a acestuia sa nu devina negativa.
Nu vor putea fi aplicate nici prevederile art. 36 din Normele metodologice referitoare la corectarea sau anularea inregistrarii unei operatiuni dupa emiterea bonului fiscal pe baza dosarului de corectie (dosar ce contine, in general, sesizarea scrisa a persoanei care a efectuat gresit operatiunea, decizia scrisa de aprobare a corectiei, copia notei de receptie si constatare de diferente, nota contabila ce reflecta operatiunea efectuata).
Aceasta deoarece societatea a incasat TVA-ul evidentiat pe bonurile fiscale, TVA ce a fost colectat in numele statului, iar o eventuala "reglare contabila" a TVA-ului incasat prin trecerea lui la venituri (fiind evident ca nu se pune problema returnarii TVA-ului incasat catre clientii persoane fizice pe baza unor facturi de corectie emise in temeiul art. 330 din Codul fiscal) ar insemna o imbogatire fara justa cauza a societatii in detrimentul statului-creditor.
Pentru eliminarea pe viitor a erorii se va proceda la modificarea programariI (setarii) casei de marcat, astfel incat sa exista o asociere corecta intre fiecare articol programat in functie de operatiunile realizate de societate si cota de TVA aferenta fiecarei operatiuni, respectiv lipsa cotei pentru operatiunile la care nu se aplica TVA.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - REDUCERE 40
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist