Vom afla de la specialistul nostru ce contributii si ce impozit plateste un cenzor in 2019, potrivit ultimelor modificari ale Codului Fiscal.
Ce contributii plateste un cenzor in 2019: raspunsul specialistului
Potrivit art. 76 alin (2) lit. i) din Codul Fiscal regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor precum sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, dupa caz, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea.
ART. 139 din Codul Fiscal precizeaza ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include si sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, dupa caz, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea;
ART. 157 din Codul Fiscal prevede ca baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, o reprezinta castigul brut care include si sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, dupa caz, precum si sumele primite pentru participarea in consilii, comisii, comitete si altele asemenea.
Astfel, veniturile obtinute de cenzori sunt venituri asimilate salariilor si se retin contributiile si impozitul aferente salariilor.
Asupra acestora se calculeaza:
- CASS 10%;
- CAS 25%;
- Impozit 10%.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.