Prin cele ce urmeaza, vom vedea ce document sta la baza unui contract de consignatie, cu mentiunea ca respectivul consignant este persoana cu rezidenta in alt stat UE, iar firma consignatara este inregistrata in Romania. Societatea cu sediul in Romania doreste sa aduca mobila second-hand in regim de consignatie de la persoane fizice din statul strain. Vom vedea daca este suficient doar contractul de consignatie sau daca sunt necesare si alte documente pentru a evidentia aducerea acestor produse in tara.
Potrivit prevederilor art. 2.054 din Codil civil, contractul de consignatie este o varietate a contractului de comision care are ca obiect vanzarea unor bunuri mobile pe care consignantul le-a predat consignatarului in acest scop.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
La art. 2.059 se mentioneaza ca consignantul va acoperi consignatarului cheltuielile de conservare si vanzare a bunurilor, daca prin contract nu se prevede altfel.
In cazul in care consignantul reia bunurile sau dispune luarea acestora din posesia consignatarului, precum si in cazul in care contractul de consignatie nu se poate executa, fara vreo culpa din partea consignatarului, acesta are dreptul sa ii fie acoperite toate cheltuielile facute pentru executarea contractului.
Consignantul va fi tinut de plata cheltuielilor de intretinere si de depozitare a bunurilor, ori de cate ori va ignora obligatia sa de a relua bunurile.
Daca potrivit imprejurarilor bunurile nu pot fi reluate imediat de consignant in caz de incetare a contractului prin renuntarea consignatarului, acesta ramane sinut de obligatiile sale de pastrare a bunurilor, asigurare si intretinere a acestora pana cand acestea sunt reluate de consignant.
Acesta are obligatia sa intreprinda toate diligentele necesare reluarii bunurilor imediat dupa incetarea contractului, sub sanctiunea acoperirii cheltuielilor de conservare, depozitare si intretinere.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Potrivit prevederilor art. 2.060 alin (1), consignatarul va primi si va pastra bunurile ca un bun proprietar si le va remite cumparatorului sau consignantului, dupa caz, in starea in care le-a primit spre vanzare.
Din intrebarea dvs. rezulta ca societatea achizitioneaza aceste bunuri de la persoanele fizice din Italia, respectiv suporta cheltuielile de transport. Din prevederile mai sus mentionate rezulta ca bunurile sunt aduse de catre consignant (transportul este asigurat de catre acesta) iar consignatarul va primi si va pastra bunurile ca un bun proprietar.
Din cele prezentate, apreciez ca aceasta modalitate de achizitie mai mult ar fi o achizitie de bunuri second hand.
Pentru transportul bunurilor din Italia, ar trebui sa detineti pe langa contractul incheiat cu persoana fizica si documente de transport respectiv CMR.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal