In randurile de mai jos, analiza noastra are ca subiect o societate A care presteaza servicii stomatologice intr-un cabinet. Societatea detine 50% dintr-o societate B care se ocupa cu dezvoltare imobiliara. Se doreste sa se obtina un credit pentru activitatea curenta pe societatea A in valoare de 100.000 euro. Banii se vor imprumuta societatii B (sub forma de creditare firma) in vederea dezvoltarii unui bloc. Vom vedea in ce masura e corect si legal ca dobanda si comisioanele creditului sa fie suportate de societatea B.
Din punct de vedere legal, reglementarile in vigoare nu interzic acordarea de imprumuturi de catre asociatii in baza contractelor incheiate conform prevederilor Codului civil.
In acest sens avem in vedere prevederile art. 2158 alin. (2) din Codul civil , potrivit caruia atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
De asemenea nici Legea societatilor comerciale nu interzice acordarea acestor imprumuturi , asa dupa cum rezulta din prevederile art. 272 alin. (3 ) potrivit caruia Nu constituie infractiune fapta prevazuta la alin. (1) lit. c), daca este savarsita de catre o societate comerciala ce are calitatea de fondator, iar imprumutul este realizat de la una dintre societatile controlate ori care o controleaza pe aceasta, direct sau indirect.
Intrucat persoanele juridice implicate in aceasta tranzactie sunt afiliate, ca regula generala va trebui sa aveti in vedere prevederile art.11 alin. (4) din Codul fiscal , potrivit caruia tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.
Potrivit prevederilor pct.5 alin. (11) din Normele metodologice de aplicare, cand un contribuabil acorda un imprumut/credit unei persoane afiliate sau atunci cand acesta primeste un astfel de imprumut/credit, indiferent de scopul si destinatia sa, pretul pietei pentru asemenea serviciu este constituit din dobanda care ar fi fost agreata de persoane independente pentru astfel de servicii furnizate in conditii comparabile, inclusiv comisionul de administrare a creditului, respectiv imprumutului.In cazul serviciilor de finantare intre persoane afiliate, pentru alocarea veniturilor se analizeaza:
a) daca imprumutul dat este in interesul desfasurarii activitatii beneficiarului si a fost utilizat in acest scop;
b) daca a existat o schema de distributie a profitului.
Incadrarea imprumutului in schema de distributie a profitului se va efectua daca la data acordarii imprumutului nu se asteapta in mod cert o rambursare a imprumutului sau daca contractul contine clauze defavorabile pentru platitor.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal