Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Declaratia 112. Cum procedam la schimbarea perioadei fiscale?

Data aparitiei: 04 August 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
declaratia 112perioada fiscalad 112d 010declaratia de mentiuni

Ce reguli se impun cand vorbim de Declaratia 112 si perioada fiscala? Exista situatii in care nu mai este obligatorie si depunerea D 010 pentru schimbarea perioadei fiscale? Ne dorim sa clarificam aceste aspecte si va propunem astfel un studiu de caz in care speram sa regasiti informatii utile. 

Avem astfel o societate cu trei salariati, iar in cursul lunii august 2017 unul din salariati pleaca. Pana la finele anului, firma nu va mai face angajari astfel ca raman 2 salariati. Urmeaza sa vedem, date fiind conditiile, daca se va depune declaratia 010 pentru schimbarea perioadei pentru D 112.

Iata ce ne sfatuieste specialistul:

Conform prevederilor de la art. 80 alin. (1) din Codul fiscal:

"(1) Platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), impozitul aferent veniturilor fiecarei luni, calculat si retinut la data efectuarii platii acestor venituri, se plateste, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se datoreaza, de catre urmatorii platitori de venituri din salarii si venituri asimilate salariilor:


a) asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, persoane juridice;
b) persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care, in anul anterior, au inregistrat venituri totale de pana la 100.000 euro si au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
c) persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care, in anul anterior, au avut un numar mediu de pana la 3 salariati exclusiv;
d) persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca."

Asadar, daca societatea a aut venituri de peste 100.000 de euro, in anul 2016 sau este inregistrata déjà ca platitoare lunar a impozitului pe venit si a contributiilor sociale, va declara si plati impozit pe salarii si contributii sociale pentru salariati ramasi in continuare tot  lunar. Prin urmare Declaratia 112 va fi depusa lunar.Nu este nevoie sa depuneti o declaratie de mentiuni (010) la organul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X