Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2018. Ce trebuie sa stiti despre modificarea vectorului fiscal

Data aparitiei: 08 Ianuarie 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1 ianuarie 2018. Ce trebuie sa stiti despre modificarea vectorului fiscal
vectorul fiscalformularul 700microentitateimpozit pe profit

In cazul dezbatut astazi, subiectul il reprezinta o societate care pana la finalul lui 2017 a fost platitoare de impozit pe profit, avand cifra de afaceri pana in 500.000 euro, dar capitalul social depasind 45000 euro. Vom afla in continuare ce declaratii este obligata sa depuna acest tip de societate, tinand, bineinteles, cont de noile modificari legislative ce se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2018.


Citeste raspunsul specialistului!

Din pacate, incepand cu 01.01.2018, prin OUG 79/2017 au fost abrogate prevederile la articolul  48 alin (4), (5), (5^ 1 ), (5 ^ 2) ce stabileau  exceptii  privind neaplicarea sistemului de impunere  pe veniturile microintreprinderilor in ceea ce priveste majorarea capitalului sociala la 45.000 lei.

De asemenea la art. 54^1, reguli tranzitorii se precizeaza ca intra sub incidenta art. 47 si microintreprinderile care au optat sa aplice prevederile art. 48 alin. (5) si ( 5^ 2) pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv, precum si persoanele juridice romane care desfasoara activitatile care nu au intrat sub incidenta prevederilor prezentului titlu aplicabil pana la data de 31 decembrie 2017 inclusiv( cele prevazute la art. 48 alin. (6 )).

Asadar, chiar si in situatia unui capitalului social, care depaseste 45.000 de euro, veti aplica incepand cu 01.01.2018 sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in situatia in care indepliniti conditiile de la art. 47 .

Astfel, potrivit art. 47 alin. (1) din Codul fiscal,valabil de la 01.01.2018 o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017:


- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;


- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Pentru modificarea vectorului fiscal, prin OPANAF 2372/2017 a fost aprobata Declaratia 700 pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal.

Astfel, in Monitorul Oficial, Partea I nr. 747 din 18 septembrie 2017, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscal? nr. 2.372/09.08.2017 – pentru aprobarea modelului, continutului, precum si a instructiunilor de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal", cod 14.13.01.10.01 –(un fel de D 010), care se va depune numai online. Asadar, pentu modificarea contributiilor salariale si a impozitului pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018,se va depune aceasta declaratie.

Declaratia pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal,(forumular 700) se completeaza si se depune ori de cate ori contribuabilii/platitorii solicita, ulterior inregistrarii fiscale, inregistrarea in vectorul fiscal a unor noi categorii de obligatii fiscale sau modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal.
 
Declaratia NU se depune pentru:

- modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare și plată a impozitului pe profit, de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit (aceasta se realizează prin depunerea formularului 012 "Notificare privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit");

- efectuarea optiunii de modificare a anului fiscal (aceasta se realizează prin depunerea formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal").

Declaratia se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta (numai online), prin intermediul Sistemului electronic national, la termenele stabilite de legislatia in vigoare.

Declaratia se depune prin accesarea site-ului www.e-guvernare.ro.


Raspunsul a fost oferit pe site-ul www.portalcontabilitate.ro de catre Dana Hristu -  Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X