email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Criterii pentru evaluarea riscului fiscal la inregistrarea in scopuri de TVA

criterii risc fiscalinregistrarea in scopuri de tvariscul fiscalsediul social

Incepand cu 1 octombrie 2017 inregistrarea in scopuri de TVA se face in functie de riscul fiscal, conform procedurii aprobata prin OANAF 2856/2017.  In cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, evaluarea riscului fiscal se face pe baza urmatoarelor criterii:

La evaluarea riscului fiscal se vor avea in vedere urmatoarele aspecte legate de sediul social al persoanei impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA:

  • sediul social este stabilit la sediul profesional al avocatului si este utilizat in cadrul unui contract de asistenta juridica, iar persoana impozabila analizata nu detine sediu/sedii secundare.
  • sediul social este stabilit la sediul unei persoane fizice care desfasoara profesii liberale (exclusiv avocat), unei persoane fizice autorizate (PFA), unei intreprinderi individuale (II), unei intreprinderi familiale (IF), unei persoane juridice, precum si la proprietatea unei persoane fizice si este utilizat in cadrul unui contract de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an si persoana impozabila analizata:
  • nu detine sediu/sedii secundare.
  • detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mica sau egala cu 1 an. 
  • detine sediu/sedii secundare in cadrul unor contracte de comodat/inchiriere/subinchiriere pe o perioada mai mare de 1 an.

La evaluarea riscului fiscal se va avea in vedere daca cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA sau II /membru in cadrul unei intreprinderi familiale (IF) la cel putin o persoana impozabila la care a fost declansata procedura insolventei/falimentului in ultimii 5 ani fiscali incheiati si persoana impozabila inregistreaza obligatii fiscale principale restante. 

Pentru analiza se vor avea in vedere asociatii/actionarii -persoane fizice si juridice, infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 a caror cota de participare la capitalul social este ≥ 25%, cu exceptia societatilor la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale detin participatii.

Constituie risc fiscal situatia in care cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detine calitatea de actionar/asociat/administrator/titular al unei persoane fizice autorizate (PFA), respectiv al unei intreprinderi individuale (II)/membru in cadrul unei intreprinderi familiale (IF):

- la cel putin o persoana impozabila declarata inactiva fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati, fara a fi reactivate;
- la cel putin 3 persoane impozabile declarate inactive fiscal in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
-  la cel putin doua persoane impozabile la care a expirat termenul legal de inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului fara ca acestea sa fie reactivate.


Reprezinta un risc fiscal daca cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detine sau a detinut calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA sau II /membru membru in cadrul unei intreprinderi familiale (IF)   la cel putin o persoana impozabila la care a fost anulata inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. c)-e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in ultimii 5 ani fiscali incheiati.
Un alt criteriu vizeaza obligatiile fiscale restante, respectiv daca suma totala a obligatiilor fiscale principale restante  inregistrate de persoanele impozabile  la care asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate detin sau au detinut in ultimii 5 ani fiscali incheiati calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA/II /membru IF si de asociatii (persoane juridice) si/sau administratorii (persoane juridice) persoanei impozabile analizate este mai mare sau egala cu 50.000 lei. 

Constituie risc fiscal daca cel putin unul dintre asociatii si/sau administratorii persoanei impozabile analizate si/sau cel putin una dintre persoanele impozabile la care acestia detin sau au detinut calitatea de actionar/asociat/administrator/titular PFA-II /membru  IF au inscrise in prezent in cazierul fiscal:

- fapte de natura contraventiilor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 1.000/2015 privind faptele pentru care se inscriu informatii in cazierul fiscal al contribuabililor, potrivit legislatiei in vigoare. 

- infractiuni si/sau fapte prevazute la art. 4 alin. (4) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015.

Criterii pe baza rezidentei fiscala, veniturilor, conturilor bancare si activitatii desfasurate

Constituie criterii de risc urmatoarele situatii:

  • administratorii (persoane fizice rezidente) persoanei impozabile analizate nu au obtinut venituri in ultimele 12 luni anterioare celei in care se depune cererea de inregistrare in scopuri de TVA, respectiv in anul fiscal precedent, dupa caz.
  • administratorii (persoane fizice rezidente) persoanei impozabile analizate au obtinut, in ultimele 12 luni anterioare solicitarii de inregistrare in scopuri de TVA, venituri exclusiv salariale preponderent ca valoare, din ocupatii corespunzatoare grupei majore 9 (conform COR ISCO08) – muncitori necalificati.
  • cel putin unul dintre administratorii (persoana fizica) persoanei impozabile analizate este cetatean strain care nu detine rezidenta fiscala in Romania si capitalul social al persoanei impozabile analizate este sub 45.000 lei.

Persoana impozabila analizata nu detine cont bancar (altele decat cele dedicate incasarii si platii TVA)  sau cel putin una dintre persoanele imputernicite  de persoana impozabila analizata pentru a desfasura operatiuni pe conturile bancare ale acesteia nu au calitatea de administrator/asociat/salariat.

Constituie criterii de risc fiscal situatiile in care persoana impozabila analizata:

  • nu desfasoara activitati economice in spatiul destinat sediului social si/sau sediilor secundare si nici in afara acestora.
  • desfasoara exclusiv activitati economice in afara sediului social/profesional si a sediilor secundare (punctelor de lucru). 
  • nu are desemnata o persoana care sa conduca compartimentul de contabilitate sau are desemnata o persoana care nu indeplineste prevederile art. 10 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa in compartimente distincte, inclusiv situatia in care persoana impozabila analizata nu are incheiate contracte de prestari de servicii cu persoane fizice/juridice membre active CECCAR, in cazul in care contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii.
  • nu are incheiate contracte individuale de munca  la data efectuarii analizei.

de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
criterii risc fiscalinregistrarea in scopuri de tvariscul fiscalsediul social


Data aparitiei: 10 Octombrie 2017

Votati articolul "Criterii pentru evaluarea riscului fiscal la inregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 1.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X