Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Altele Contabilul.ro | Stiri

DOSAR CAS si CASS contracte cu timp partial: Totul despre noua impozitare a contractelor cu timp partial!

Data actualizarii: 07 August 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
cass contracte cu timp partialdosar cascas si casspart-timenorma partiala

Deoarece modificarile intrate in vigoare la 1 august privind plata integrala a CAS si CASS pentru contractele cu timp partial de munca, un dosar pe aceasta tema este cat se poate de folositor. La finalul acestui articol va oferim un instrument util de lucru, o lucrare noua care clarifica toate nelamuririle privind noua modalitate de calcul a contributiilor aferente contractelor cu norma partiala. 

Contributii sociale. Taxarea suplimentara a contractelor de munca cu timp partial. Ordonanta 4/2017

Incepand cu data de 1 august 2017 prin Ordonanta 4/2017, se modifica modalitatea de calcul a contributiilor sociale (pensii si sanatate) datorate de angajatori pentru contractele de munca cu timp partial.

Modificarea vizeaza plata integrala a contributiilor de asigurari sociale datorate de angajator (pensii si sanatate) la nivelul salariului minim garantat in plata indiferent de norma de lucru stabilita prin contractul individual de munca, corespunzator numarului de zile lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Taxarea suplimentara nu se aplica pe perioada in care salariatii se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare; 
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani; 
c) sunt persoane cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi; 
d) calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara.

Pentru angajatii care sunt elevi, studenti, ucenici si pensionari se vor solicita documente justificative, cel mai probabil lunar pentru a evita o situatie cu risc fiscal.

Cititi continuarea aici. 

 

Daca CAS si CASS, datorate de angajator, trec in sarcina angajatului, exista riscul unor salarii mai mici cu 22%

Noile modificari privind trecerea CAS si CASS-ului datorate in prezent de angajator in sarcina salariatului ar putea insemna, conform unor scenarii posibile, inclusiv reducerea salariului net actual cu circa 22%. 

Firma de consultanta si audit Deloitte Romania a realizat, potrivit News.ro, sase scenarii posibile incepand cu luna ianuarie 2018, iar in patru dintre aceste posibile scenarii, salariile nete scad daca angajatorii nu majoreaza salariul brut. 

Aceasta analiza vine dupa ce saptamana trecuta Ministerul de Finante a anuntat ca de la 1 ianuarie 2018 contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%. De retinut insa, asa cum atrage atentia aceeasi sursa, ca nu a fost reconfirmata scutirea de impozit pe venit pentru veniturile lunare brute de pana la 2.000 lei.

"Plasarea contributiilor la angajat ar impune o majorare a salariului brut cu cel putin 22,75% pentru a mentine valoarea salariului net, o decizie probabil mai usor de pus in practica in sectorul bugetar, dar este discutabil daca si in ce maniera poate fi obligatorie pentru mediul privat", a explicat Raluca Bontas, partener Global Employer Services, Deloitte Romania, pentru aceeasi sursa. 

Potrivit acesteia, cel mai mare risc este ca salariul sa scada cu pana la 22,16%:

Cititi continuarea aici. 

 

Lamuriri oficiale: Din ianuarie 2018, angajatul va prelua CAS si CASS datorate de angajator

Ca urmare a solicitarilor primite din partea presei si a mediului de afaceri referitoare la clarificarea aspectelor legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, Ministerul Finantelor publice face urmatoarele precizari:

Programul de guvernare 2017 - 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.

Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%. De asemenea, cu aceeasi data de 1 ianuarie 2018, se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%.


Cititi continuarea aici. 

 

Pe final, un instrument util de lucru in urma acestor modificari! Lucrarea CAS si CASS pentru angajatii part-time 2017!

Tot ce trebuie sa stiti despre cresterea contributiilor sociale pentru angajatii part-time

De la 1 august, cresc contributiile de asigurari sociale pentru angajatii part-time! Angajatorii vor trebui sa achite CAS si CASS la nivelul salariului minim brut, chiar si pentru angajatii part-time.

Masura este una intens dezbatuta. Pe de-o parte, Guvernul sustine ca este nevoie de aceasta masura pentru a descuraja angajatorii sa mai incheie contracte cu norma partiala, pentru a plati Statului taxe mai mici. Pe de alta parte, angajatorii o considera injusta.

Cert este ca trebuie sa fim la curent cu toate aspectele pe care le implica o astfel de modificare. In contextul de fata, Rentop & Straton a lansat o lucrare care sa ne ajute sa intelegem toate implicatiile acestei masuri: CAS si CASS pentru angajatii part-time 2017!

Lucrarea ofera exemple de calcul si studii de caz, care va vor arata limpede ce inseamna aceasta modificare a Codului Fiscal. 

CAS si CASS pentru angajatii part-time 2017 contine:

• studii de caz
• exemple de calcul
• comentarii ale specialistilor
• implicatii fiscal-contabile

Aflati mai multe despre noua lucrare CAS si CASS pentru angajatii part-time 2017! aici!

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X