Marile companii si marii investitori in Romania cer Guvernului sa inceteze masurile care au dus la o confuzie generala in mediul de afaceri si care au facut ca increderea investitorilor sa scada dramatic.
Echilibrul economic si fiscal al Romaniei este in pericol, spun acestia, mai hotarati ca niciodata sa incerce sa salveze stabilitatea pusa flagrant in pericol de masurile anuntate de la 1 ianuarie 2018.
"Desi marile companii ar fi trebuit sa fie cele mai mari sustinatoare ale trecerii contributiilor sociale din sarcina companiilor in sarcina angajatului, pentru ca astfel ar fi o simplificare fiscala, in primul rand pentru ele, au ajuns sa fie cel mai impotriva.
Cresterea salariului brut al angajatului cu suma obligatiilor sociale platite de companie nu este privita cu ochi buni de catre managerii din Romania pentru ca este greu de justificat/explicat la centru chiar daca sarcina fiscala ramane aproximativ aceeasi.
Chiar si majorarea salariului minim brut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei este in realitate mai mica decat cea trecuta in programul de guvernare (2.000 de lei brut), pentru ca aceasta valoare de 1.900 de lei include si trecerea contributiilor sociale din sarcina companiei in sarcina angajatului, nu numai cresterea efectiva a salariului minim", se arata intr-o analiza Zf.ro.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei cere guvernului PSD sa dea deoparte aceste masuri pe care le-a propus deoarece modificarile nu sunt sustenabile pe termen lung si vor duce la un derapaj fiscal ale carui consecinte sunt greu de estimat. Economia Romaniei risca sa fie lovita dramatic de o criza puternica produsa de aceste masuri care nu tin cont de mediul de afaceri.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T Ghid de raportare corecta
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
"Guvernul PsD, cu toate ca are o majoritate politica stabila alaturi de ALDE (ceea ce vor marile companii, ca sa aiba cu cine sa vorbeasca), a ajuns sa produca o asemenea confuzie legislativa, fiscala, de guvernare in randul investitorilor, in randul firmelor, in randul analistilor, incat nimeni nu vede decat derapaje macro in fata ochilor, ceea ce si comunica la centru, acolo unde se decid investitiile", se arata in aceeasi analiza a sursei citate.
De asemenea, aceeasi sursa aminteste ca in contextul actual, "o comuna nu are utilitati, nu are drumuri, nu are gaze, nu are apa, nu are canale de scurgere, totul este un noroi, dar primarul si-a dat un salariu de 1.500 - 2.000 de euro, chiar fara sa aiba bani in buget".